PSD forțează o remaniere de guvern. Liberalii nici nu vor să audă. În spaţiul public au apărut deja nume ale celor care ar putea fi înlocuiți. Miercuri este programată o ședință a coaliției

9 august 2022, 21:22

PSD are deja un ministru schimbat, pe Adrian Chesnoiu, vizat de o anchetă a DNA, și, potrivit unor surse, l-ar vrea remaniat și pe Vasile Dîncu de la Apărare.

Sursele din partid susțin că Dîncu este considerat opozant al liderului PSD, Marcel Ciolacu, și principalul partizan al susținerii candidaturii lui Mircea Geoană la viitoarele alegeri prezidențiale – un scenariu deloc agreat de Ciolacu, care nu vrea să apară o grupare rivală în partid.

Conform surselor citate, liderul PSD încearcă să profite de greșelile făcute de Dîncu ca ministru al Apărării pentru a obține remanierea acestuia. Dar nu oricum, ci la pachet cu miniștri din alte partide: Sorin Cîmpeanu sau Virgil Popescu din partea PNL și Eduard Novak din zona UDMR.

Liderii Uniunii preferă să păstreze tăcerea. Liberalii, în schimb, nici nu vor să audă de remaniere.

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului:În acest moment, repet, în interiorul PNL nu a fost discutată tema remanierii. (…) Orice remaniere este atributul premierului şi atunci când va ajunge la concluzia, în urma discuţiilor din coaliţie, că trebuie să îmbunătăţească activitatea pe anumite portofolii, sunt absolut convinsă că premierul României va anunţa public.

Liderul PSD însă cere o discuție mai detaliată, în viitoarea ședință de coaliție.

VEZI și Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere; este un instrument politic, nu o sperietoare. Vom avea discuții în coaliție

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Remanierea este un instrument politic și administrativ. Nu este o sperietoare. (…) Sunt ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere.

Analiștii sunt de părere că demersul PSD nu va avea succes, iar momentul remanierii se va muta spre iarnă.

Emilian Isăilă, jurnalist:Cred că se va pregăti o remaniere pentru, hai să-i spunem ‘sezonul rece’. E vorba de câțiva miniștri cheie. Există și miniștri care sunt destul de uzați, care au fost extrem de expuși.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Nu în august va avea loc remanierea, nu se întâmplă remanieri în august, mai degrabă e o dezbatere, surse din interiorul partidelor transmit mass-media pentru a vedea care sunt reacțiile și, în final, decizia va fi luată în momentul în care guvernul va avea nevoie de o nouă imagine.”

După două săptămâni de repaus, miercuri este programată o nouă ședință de coaliție, la Palatul Victoria. La ultima evaluare a miniștrilor, la începutul lunii iulie, Nicolae Ciucă anunța că nu va face remanieri pentru că, a spus el, „stabilitatea echipei oferă garanția că vom acționa responsabil”.

VEZI și Dispute pe rotativa de la șefia Guvernului, după afirmațiile deputatului Muraru. Oprea (PSD): ”O fumigenă”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite