PSD caută soluții, după refuzul președintelui la propunerile de remaniere. Premierul a transmis noi nume pentru interimate

23 aprilie 2019, 20:08

Social-democrații fac scenarii încă de miercuri, când premierul Viorica Dăncilă a transmis la Palatul Cotroceni demisiile celor 3 miniștri. Însă varianta privind remanierea nu ar mai fi de actualitate, după ce șeful statului a anunțat că nu va semna decretele pentru propunerile PSD.

Klaus Iohannis, președintele României: „După părerea mea, această remaniere este un fel de farsă. Este cauzată de o răfuială, mai degrabă, din interiorul PSD-ului. Nu accept această remaniere așa cum mi-a fost propusă”.

Klaus Iohannis a avut o discuție cu premierul și l-a anunțat că niciunul dintre cei trei – Eugen Nicolicea, Oana Florea și Liviu Tit Brăiloiu – nu îndeplinește condițiile pentru a ocupa portofoliile libere. Decizia președintelui este inacceptabilă și lipsită de fundament, susține premierul, într-un comunicat de preșă. Viorica Dăncilă a transmis la Cotroceni propunerile pentru interimari: Ana Birchall pentru Justiție, Eugen Teodorovici la Fonduri Europene și Ștefan Oprea la Ministerul Românilor de Pretutindeni. Varianta restructurării Cabinetului rămâne valabilă, dar după sărbători.

Florin Iordache, deputat PSD: „Mi se pare totuși un abuz, atâta timp cât premierul Viorica Dăncilă a prezentat niște demisii ale colegilor mei din Guvern, trebuia să ia act de acele demisii. Cea mai rapidă soluție în acest moment este soluția restructurării, în acest fel vom demonstra președintelui și Opoziției că avem o majoritate consolidată”.

Teoretic, șefului statului va trebui să semneze în bloc cele trei propuneri, însă nu este exclus să se ajungă din nou la CCR, iar judecătorii să spună dacă președintele e obligat să accepte sau nu cele trei propuneri. Pentru a schimba structura cabinetului, PSD și ALDE au nevoie de 233 de voturi în Parlament. Pe hârtie, Coaliția ar avea 239 de aleși. S-ar mai baza pe câteva voturi din partea minorităților naționale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite