PSD a depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Lucian Romaşcanu citește textul moțiunii de cenzură
Lucian Romaşcanu citește textul moțiunii de cenzură
23 iunie 2021, 07:46

Opoziția susține în textul moțiunii de cenzură că Guvernul a eșuat pe toate planurile. Puterea de cumpărare a oamenilor scade, măsurile pentru salvarea economiei lipsesc, iar sănătatea și educația se deteriorează. Guvernarea PNL-USR-UDMR „conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare”, spun autorii textului.

Liderul senatorilor PSD, LUCIAN ROMAŞCANU: „Guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR a readus austeritatea, pentru a ține românii blocați în cercul vicios al salariilor mici. Vreți să reformați pensiile, prin eliminarea fizică a viitorilor pensionari! Ați condamnat sănătatea publică la o continuă terapie intensivă! Jumătate din elevi au avut accesul la educație periclitat grav. Trebuie să plecați, domnule Cîțu, înainte de a distruge de tot această țară!”.

Liderii PSD spun că moțiunea va fi votată și de parlamentarii AUR și de câțiva membri ai Grupului Minorităților și estimează că șansele de a duce la căderea Guvernului sunt de 50%. În schimb, liderii partidelor de la Putere, inclusiv premierul, nu cred că moțiunea va trece.

Premierul Florin Cîțu (preluare din Tema Zilei): „La această moțiune, membrii Coaliției nu vor vota. Noi stăm în bancă. Și nu mă aștept să fie cineva care să voteze cu PSD. În momentul când votezi cu PSD sau cu AUR, nu mai ești membru PNL”.

VIRGIL GURAN, liderul senatorilor PNL: „Moțiunea n-o să treacă, ei trebuie să se mobilizeze, dar n-au de unde. Cred că scopul acestei moțiuni este de a atrage atenția asupra aspecte pe care Puterea trebuie să le corecteze”.

IONUȚ MOȘTEANU, liderul deputaților USR-PLUS: „N-am niciun fel de emoție, Coaliția e una stabilă, e una puternică, am dovedit asta în această primă sesiune, acest guvern va rămâne să ducă până la capăt ceea ce a început”.

Ziua dezbaterilor și a votului asupra moțiunii urmează să fie stabilită de conducerile celor 2 camere, dar social democrații se așteaptă să fie săptămâna viitoare.

–––––––––––––––––––––––––––

PSD a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, căruia îi reproşează că a luat decizii care au dus la săracirea populaţiei. Moţiunea, numită „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”, a fost citită miercuri în plenul Parlamentului. Va fi dezbătută şi votată, probabil, săptămâna viitoare. Potrivit prim-vicepreşedintelui PSD Sorin Grindeanu, parlamentarii AUR și câțiva membri ai grupului minorităților vor vota moţiunea. Întrebat ce șanse are aceasta să treacă, Grindeanu a răspuns: „50-50″.

ACTUALIZARE  14.00 Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în şedinţă comună. Pe ordinea de zi figurează prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de PSD şi numirea conducerii interimare a Societăţii Române de Televiziune şi a Societăţii Române de Radiodifuziune.  Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Anca Dragu. Textul moţiunii e citit de senatorul PSD Lucian Romaşcanu.

Este prima moțiune de cenzură cu care se confruntă Guvernul Cîțu. Pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură și înlăturat Guvernul, este nevoie de votul a 234 de parlamentari, jumătatea plus unu din numărul de mandate. În prezent, șansele pentru a fi adoptată moțiunea sunt mici și asta pentru că Opoziția reprezentată de PSD și AUR are împreună doar 203 de voturi (PSD – 157 de mandate AUR – 46 mandate).

Patru premieri au fost prin moțiune de cenzură în România: Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Sorin Grindeanu și Viorica Dăncilă.

PSD acuză Guvernul Cîțu că duce economia țării „spre prăpastie cu o viteză uluitoare” și că nivelul de trai al românilor se prăbușește.

Reprezentanţii partidelor de la putere spun că moţiunea nu are nicio şansă să treacă. Mai mult, parlamentarii PNL și USR PLUS consideră că reproşurile făcute de PSD guvernului sunt neîntemeiate.

ACTUALIZARE Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc  de la ora 14,00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, care a fost depusă dimineaţă de parlamentarii PSD, au decis Birourile permanente reunite. „În şedinţa Birourile permanente reunite s-a stabilit începutul de calendar. Astăzi, la ora 14,00, va avea loc şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a da citire moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu”, a afirmat, miercuri, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis.

Liderul grupului PSD din Senat, Lucian Romaşcanu, s-a pronunţat pentru organizarea de alegeri anticipate.

„Astăzi o vom citi şi după citire există prevederea regulamentară să se dea vot. Rămâne ca în Bpr să se decidă data în care se dă acest vot, vot care trebuie să fie oricum până la sfârşitul acestei sesiuni. Sperăm să treacă (moţiunea – n.r.), pentru că vedem ceea ce se întâmplă astăzi la nivel guvernamental şi parlamentar. Citându-l pe preşedintele Iohannis de anul trecut, Parlamentul acesta nu mai reprezintă voinţa poporului, cea mai bună soluţie ar fi alegerile anticipate”, a spus Romaşcanu.

Simonis consideră că, „dacă parlamentarii coaliţiei majoritare vor participa la vot, moţiunea va fi adoptată”.

„Fac un îndemn la parlamentarii coaliţiei să nu se comporte ca nişte copii de grădiniţă sau de şcoală gimnazială, să asculte îndemnul şefului de partid şi să fie obligaţi să stea în bănci într-un moment extrem de important. Guvernul, indiferent cum se cheamă, trebuie să aibă voturi pro şi contra, pentru a vedea susţinerea pe care o are în Parlament. Dacă parlamentarii majorităţii vor participa la vot, moţiunea va fi adoptată cu multe voturi peste”, a adăugat Simonis.

Moţiunea de cenzură este intitulată „România eşuată. Recordul „fantastic” al Guvernului Cîţu”. Faţă de demersul social-democraţilor, liberalii au decis ca toţi parlamentarii PNL să asigure prezenţa cvorumului la moţiunea de cenzură, dar să stea în bănci în momentul votării.

„Este o moţiune de cenzură care îşi propune să răspundă simplu, clar şi documentat la câteva întrebări. Românii trăiesc mai bine ca în urmă cu un an şi jumătate? Îşi permit românii mai multe lucruri decât în urmă cu un an şi jumătate? Este mai puţină sărăcie în ţară decât în urmă cu un an şi jumătate? Este România mai respectată în Uniunea Europeană sau în lume? Răspunsul este: evident că nu. În guvernarea de dreapta, România trăieşte de pe o zi pe alta din împrumuturile de zeci de miliarde de euro la nişte dobânzi extraordinar de mari, cele mai mari din UE. Preţurile au explodat, facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit un lux, iar benzina a depăşit 6 lei pe litru. Alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate. Firmele româneşti nu au primit niciun ajutor. Fermierii nu şi-au primit subvenţiile. Nu se dau bani nici la stat, nici la privat. Acestea nu sunt lucruri fantastice, aşa cum spune domnul Cîţu”,  afirma săptămâna trecută  liderul PSD Marcel Ciolacu.

„În cazul în care moţiunea de cenzură va trece, îi anunţ pe parlamentarii PSD că va urma o sesiune extraordinară de numire a altui Guvern”, a mai spus  Ciolacu.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, că, atât la nivelul partidului, precum şi al coaliţiei de guvernare, s-a decis ca parlamentarii majorităţii să fie prezenţi la dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, dar să nu voteze: „La nivelul coaliţiei şi în partid am luat decizia, la moţiunea de cenzură, să fim prezenţi şi să nu votăm, astfel încât să arătăm lipsa de majoritate şi gratuitatea acestui demers politicianist al PSD”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş

Dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Marcel Boloș