PSD a decis în CEx, după refuzul lui Iohannis: Lia Olguța Vasilescu este propusă la Dezvoltare, Mircea Drăghici la Transporturi

21 noiembrie 2018, 11:19

Liderii locali și centrali ai PSD au stabilit să meargă la președintele Klaus Iohannis cu propunerile ca Olguța Vasilescu să fie vicepremier și ministru al Dezvoltării și Mircea Drăghici ministru al Transporturilor. S-au consultat și cu ministrul Justiției, pentru a fi siguri că procedura legală e respectată.

Ca să nu aibă încă o surpriză de la președinte, social democrații le-au cerut miniștrilor Dezvoltării, Paul Stănescu, și Transporturilor, Lucian Șova, să demisioneze. Totuși, premierul Dăncilă s-a abținut la vot. Paul Stănescu a răspuns într-un comunicat că își va face propria analiză, precizând însă că a fost umilit.

Propus la Transporturi, Mircea Drăghici a recunoscut că inițial a avut rețineri. Acum spune însă că e hotărât și că știe deja care sunt principalele motive pentru care România nu are suficiente autostrăzi.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a ținut să dezmintă orice zvon că s-ar fi opus ca Olguța Vasilescu să preia ministerul Dezvoltării și că o percepe că pe o amenințare la adresa lui în partid.

 

UPDATE Lia Olguța Vasilescu este propusă la Dezvoltare, Mircea Drăghici la Transporturi, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, după ședința CEx.

(w300) Lia OlguÈ›

(w300) Mircea DrÄ

UPDATE Andreea Dumitrescu transmite: Cele două nume – Lia Olguța Vasilescu, pentru Ministerul Dezvoltării, și Mircea Drăghici, trezorierul partidului, pentru Ministerul Transporturilor – vor fi discutate azi, în ședința Comitetului Executiv al PSD, programată pentru ora 17.00. Surse participante la ședință susțin că cele două nume au fost și votate în unanimitate de către Biroul Permanent Național al PSD, aseară, într-o ședință a conducerii restrânse a social-democraților. Lia Olguța Vasilescu spunea că CEx-ul are ultimul cuvânt și că nu a fost niciun vot în ședința de ieri a BPN. Mai spunea că se aștepta la un refuz din partea președintelui. Sunt semne de întrebare și cu privire la Mircea Drăghici, acesta ar putea să refuze funcția de ministru al Transporturilor, a făcut-o și luni, când se discuta în PSD despre el pentru acest minister. Sunt surse social-democrate care spun că acesta nu și-ar dori postul de ministru dacă sunt tensiuni în partid. Tensiunile ar putea veni dinspre organizația de Neamț a PSD care va rămâne fără niciun reprezentant în Guvernul Dăncilă, după plecarea lui Dănuț Andrușcă de la Economie.

Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii: „Singurul care ar putea să decidă este CEx-ul, nominalizările de miniștri se decid doar de către CEx. (…) Ieri a fost o discuție. (…) Mi-am dorit foarte mult Ministerul Transporturilor, știam că pot să fac treabă acolo. (…) Ieri a fost o discuție în BPN și au fost mulți colegi de-ai mei care s-au exprimat că era bine ca să merg de la început la Dezvoltare”.

 

Pentru Transporturi au venit cu propunerea la care se gândiseră încă dinaintea ședinței CEX de luni și anume Mircea Drăghici. Însă, potrivit informațiilor noastre, înaintea ședinței CEx de luni, ar fi refuzat această nominalizare, astfel că s-a mers pe varianta Lia Olguța Vasilescu. Acum social democrații s-au văzut fără altă variantă și l-au propus, până la urmă, pe Mircea Drăghici.

Propunerile nu au fost încă înaintate oficial către președintele Klaus Iohannis. Sunt surse social democrate care susțin că azi în CEx s-ar putea veni cu alte propuneri decât cele discutate ieri în BPN.

Social democrații nu au făcut de fiecare dată ședință în CEx atunci când au făcut propuneri de miniștri, dar de această dată au apelat la acest mecanism.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite