PSD, pedeapsă inedită pentru Iohannis: L-ar suspenda pe președinte, dar nu ar organiza referendum de demitere

Suspendarea președintelui Iohannis este, în acest moment, soluția spre care tinde majoritatea în PSD. Se conturează inclusiv o soluţie inedită: suspendare, dar fără referendum de demitere. E o adevărată lovitură de stat, ripostează opoziția. În exclusivitate pentru Știrile TVR, fostul președinte al Curții Constituționale declară că speră ca această variantă să fie o glumă.

13 Iunie 2018, 14:12 (actualizat 13 Iunie 2018, 22:39) Știrile TVR |
PSD, pedeapsă inedită pentru Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Suspendare pentru cel mult o lună, dar nu și referendum în care românii să spună dacă vor sau nu să îl demită pe Klaus Iohannis. Așa sună una dintre variantele la care lucrează acum PSD. Potrivit legii fundamentale, dacă a încălcat Constituția, președintele este suspendat din funcție printr-o hotărâre a Parlamentului, după care, în termen de 30 de zile, se organizează referendum pentru demitere.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: "Dacă este o hotărâre a Parlamentului prin care s-a ajuns la această suspendare la pornirea procedurii de demitere, această hotărâre poate fi anulată de cel care a emis-o, de Parlament. În acest caz nu se mai face niciun referendum".

Florin Iordache, deputat PSD: "(n.r., întrebare: Se va merge până la un referendum de demitere?) Credeți că e necesar? Haideți să citim Constituția".

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR: "Este imposibil să se întâmple, adică se poate întâmpla, parlamentarii pot să facă ce vor ei, dar dacă vor să respecte Constituția, atunci trebuie să meargă până la capăt, dacă pornesc cu referendum. Ei se tem că poporul va spune altfel și nu merg mai departe. Nu poți să ții țara în criză până când tu-ți rezolvi problemele și după aia îi spui - du-te, domnule președinte, înapoi".

Unii social-democrați cred că președintele Iohanis trebuie să răspundă penal dacă nu o demite pe șefa DNA.

Nicolae Bădălău, senator PSD: "Nu pui în aplicare o hotărâre, orice șef de instituție, președinte, șef de cameră, prim-ministru, se aplică legea penală".

Ideile PSD sînt criticate dur în Parlament.

Raluca Turcan, deputat PNL: "Planul lui Liviu Dragnea, de a-l suspenda pe președinte, de a pune un președinte interimar în acea perioadă de 30 de zile în care să rezolve toate nefăcutele din această țară, ar însemna, de fapt, o lovitură de stat".

Victor Ponta, deputat neafiliat: "Eu cred că Dragnea speră într-un blat, pe 21 să fie achitat, dacă-i iese blatulnu mai face nimic, dacă nu-i iese blatul, pregătiți-vă pentru tot ce-i mai rău, că va schimba legile prin ordonanță, codurile, va suspenda pe Iohannis, va arunca țara în aer".

Iar șeful statului declară că va reacționa într-un termen rezonabil la decizia CCR.

Klaus Iohannis, președintele României: "Nu va exista nicio suspendare. Fiindcă nu există niciun temei pentru suspendare".

Curtea Constituțională nu a precizat un termen până la care președintele trebuie să se conformeze deciziei de revocare a șefei DNA.

 

Liderii social-democrați spun că mai așteaptă "un termen rezonabil", nu au definit, însă, ce înseamnă acest "termen rezonabil", pentru ca președintele Klaus Iohannis să ia o decizie în privința revocării sau nu a Laurei Codruța Kovesi, după decizia Curții Constituționale, a transmis Andreea Dumitrescu, de la Parlament.

Președintele a dat de înțeles că întâi vrea să facă o analiză, o dezbatere publică, și ulterior să ia o decizie, pentru că, spunea el, nu poate aplica deciziile Curții Constituționale mecanic.

Dincolo de această ipoteză a suspendării pe care o susțin tot mai mulți lideri social-democrați, tot ei spun că nu e obligatoriu să se ajungă și la o demitere a președintelui. Vor să pornească procedura în Parlament, însă, să nu se meargă până la capăt cu ea, și până să expire acel termen de 30 de zile până la care ar trebui să se ajungă la un referendum, pur și simplu să anuleze hotărârea prin care porneau această procedură de suspendare. Mai mult decât atât, Florin Iordache, președintele Comisiei speciale pentru Legile Justiției, spunea că este de citit articolul 96 din Constituție, care face referire la acuzația de înaltă trădare care ar putea fi adusă președintelui. Pentru această acuzație procedura este un pic diferită decât cea care a fost folosită în cazul lui Traian Băsescu, de exemplu. Însă Eugen Nicolicea, alt lider PSD, spunea că președintele nu poate fi acuzat de înaltă trădare.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: "Atâta vreme cât există hotărârea Parlamentului care a pornit această etapă de demitere, este evident că referendumul se face în maxim 30 de zile. Dar orice act poate fi și anulat de către cel care l-a inițiat. Adică dacă este o hotărâre a Parlamentului prin care s-a ajuns la această suspendare la pornirea procedurii de demitere, această hotărâre poate fi anulată de cel care a emis-o, de Parlament. În acest caz nu se mai face niciun referendum".

Florin Iordache, deputat PSD: "După ce trece acest termen rezonabil, nu duce la îndeplinire o hotărâre a Curții Constiuționale, normal că este un motiv de suspendare. (n.r., întrebare: Se va merge până la un referendum de demitere?) Credeți că e necesar? Haideți să citim Constituția".

Dan Barna, președinte USR: "În momentul în care se declanșează procedurile de suspendare a președintelui, acestea nu mai pot fi retrase, adică acesta nu e genul de inițiativă în care.. hai că te suspend un pic, două săptămâni, după care nu te mai suspend. Deci în momentul în care PSD va declanșa suspendarea președintelui, c-am înțeles că de ieri românii au fost amenințați direct și explicit cu acest lucru, când se va declanșa, toate etapele subsecvente, inclusiv referendumul, vor trebui să fie realizate".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 15°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 12°C 19°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI