PSD: Legea carantinei și izolării va sta în Senat cât va fi nevoie

Legea carantinei va rămâne în Parlament cât va fi nevoie, a anunțat social democratul Robert Cazanciuc. PSD susține că proiectul guvernului privind carantina și izolarea lasă loc la abuzuri și nu este aplicabil. Așa că solicita avizele de la Ministerul Justiției și CSM. În acest moment proiectul se află în dezbatere la comisia juridică din Senat.

12 Iulie 2020, 15:03 (actualizat 12 Iulie 2020, 15:08) Știrile TVR |
PSD, despre legea carantinei și izolării
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Social-democratul Robert Cazanciuc a spus, într-o conferință de presă, la sediul PSD, că proiectul elaborat de Guvernul Ludovic Orban este „un dezastru, o sumă de încălcări repetate ale drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, care, dacă s-ar adopta așa cum a fost trimis, am avea o lege în contradicție nu numai cu legea fundamentală a României - Constituția -, dar și cu practica CEDO și a altor instanțe europene”.

După ce premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că „a ajuns la capătul răbdării”, pentru că Parlamentul nu dă vot final pe legea carantinării și izolării, Cazanciuc i-a reamintit că s-a lucrat până la ora 23.00 noaptea și până la 04.00 dimineața și îl compară pe Orban cu un elev care nu a învățat și dă vina pe profesori să a picat examenul de Bacalaureat.

„E ca și cum un elev care nu prea a învățat în liceu, nu prea știe să scrie, a dat Bacul acum și dă vina pe profesori sau pe Comisia de examinare că a picat examenul. Așa face Orban în momentul de față”, spune Cazanciuc.

Potrivit lui Cazanciuc, carantina, izolarea, spitalizarea, la care face referire legea, trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice, de boală, însă în proiectul elaborat de Guvernul Orban nu există nici o garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă „pentru un singur strănut”.

„Semnele sugestive, așa cum este formulat în proiectul Guvernului, nu reprezintă o dovadă clară, științifică. Să fie foarte clar: toată lumea este de acord că un bolnav contagios trebuie izolat, ajutat să nu răspândească boala. Dar modul în care se pune în practică această carantinare sau izolare face diferența dintre un regim democratic și unul dictatorial. Îți trebuie foarte mult tupeu să vii în Parlament cu asemenea proiect, după care tot tu să țipi că nu este votat. Este a treia oară când Guvernul trimite Parlamentului în ultimul moment o lege foarte proastă, plină de greșeli și care lasă loc abuzurilor. Această lege trebuie să reglementeze nu numai în cazul pandemiei de acum, dar și în situații similare”, a mai spus Cazanciuc.

Șeful Senatului a mai spus că un alt exemplu pentru care legea nu poate trece de vot în forma actuală este că în cuprinsul ei nu este precizată perioada măsurilor.

„Proiectul lui Orban nu le garantează românilor că vor fi izolați sau spitalizați doar atâta timp cât este nevoie, nu pe perioadă nedeterminată, cum vrea domnul Orban. Confiscarea și distrugerea bunurilor unor persoane izolate, carantinate trebuie aplicată în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale. Proiectul lui Orban nu prevede nici în acest caz niciuna dintre aceste garanții. E ca și cum funcționarul ar dispune pentru mașina fiecăruia dintre noi pentru un an de zile, pentru că așa crede el”, potrivit președintelui interimar al Senatului.

O altă problemă identificată în proiectul Guvernului ține de contestarea restrângerii de drepturi.

„Curtea Constituțională a spus foarte clar în această privință că trebuie să existe reglementat detaliat procedura aplicabilă pentru luarea măsurii și contestarea măsurii. Proiectul lui Orban nu conține nicio garanție că românii nu vor depinde de semnătura unui funcționar”, a mai spus social-democratul.

În această privință, Senatul a cerut Guvernului ca până luni să ofere o fundamentare din practica europeană, despre cum este situația în Germania, Austria, Spania sau Italia în privința internării obligatorii și pe detașarea obligatorie a medicilor.

„Este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător. Legea trebuie să fie clară, ușor de înțeles, ușor de aplicat. Să nu dea naștere la abuzuri. Noi trebuie să explicăm oamenilor că este o situație de risc și trebuie să luăm măsuri ferme, dar trebuie să ne asigurăm că măsurile luate sunt respectate de toți. Adică legea nu e doar pentru fraieri. O lege proastă nu protejează pe nimeni. O lege proastă pune în pericol pe toată lumea. Interesul nostru este să avem o lege cât mai bună și cât mai repede posibil”, a spus Cazanciuc.

Acesta a precizat, că proiectul, așa cum a ajuns la Senat, nu are avizul CSM și nu știe dacă Ministerul Justiției a avizat proiectul.

„Eu nu cred, pentru că el în mod cert vine în contradicție cu legea fundamentală. Părerea mea este că MJ nu a avizat un asemenea proiect, CSM nu a avizat în mod cert pentru că nu a avut un asemenea proiect de lege”, a mai spus președintele interimar al Senatului.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 15°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 12°C 19°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI