PSD și ALDE au decis să respingă în Parlament proiectul de lege privind amnistia şi graţierea

21 august 2019, 11:58

ACTUALIZARE 21.55 Departamentul de comunicare al ALDE a transmis un comunicat privind discuţiile care au avut loc, în această seară, în cadrul coaliţiei:

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu împreună cu lideri din conducerea ALDE au avut astăzi discuţii cu prim ministrul Viorica Dăncilă şi colegii domniei sale din conducerea PSD, pe tema măsurilor necesare pentru relansarea guvernării. ALDE i-a propus premierului Viorica Dăncilă, încă de la şedinţele trecute ale coaliţiei, să identifice şi să pregătească un set de măsuri a căror aplicare să asigure o bună guvernare. În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa. Astăzi, în cadrul şedinţei de coaliţie, prim ministrul Viorica Dăncilă ne -a informat că, urmare a discuţiilor din structurile de conducere ale PSD, a decis să facă nominalizări pentru portofoliile vacante şi consideră că restructurarea guvernamentală nu este o măsură oportună. Discuţia a vizat şi ordinea de zi din sesiunea extraordinară şi s-a convenit ca proiectul de lege privind amnistia şi graţierea să fie respins la vot. ALDE consideră în continuare că este necesară promovarea unui pachet de măsuri care să cuprindă o restructurare de amploare a Executivului, care să vizeze reducerea numărului de ministere, înjumătăţirea numărului de secretari de stat şi diminuarea drastică a numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor. În paralel, considerăm că este necesară şi o reformă a funcţiei publice, axată pe competenţă. Săptămâna viitoare va avea loc o discuţie privind setul de măsuri care vizează actul de guvernare şi agenda publică . La începutul lunii septembrie ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni„, se arată în comunicatul transmis de ALDE.

ACTUALIZARE 21.00 Şedinţa coaliţiei s-a încheiat. Biroul de presă al PSD a transmis următorul comunicat:

Astăzi a avut loc o nouă ședință a coaliției de guvernare PSD-ALDE, o discuție care a vizat atât componenţa politică a alianței, cât și pe cea guvernamentală. În cadrul discuției de astăzi, am abordat tema funcţiilor vacante în guvern, precum și sesiunea parlamentară extraordinară, în cadrul căreia vom respinge proiectul de lege privind amnistia și grațierea. În săptămâna care urmează, ne vom reuni pentru analiza unui amplu set de măsuri care privesc actul de guvernare asumat și agenda publică„.

ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian a părăsit discuţiile. Se anunţă o şedinţă lungă între liderii PSD şi cei ai ALDE, se discută despre supravieţuirea coaliţiei, transmite reporterul TVR Marius Vulpe. Cei de la ALDE au condiţionat continuarea colaborării cu PSD de o serie de măsuri , inclusiv de ajustarea programului de guvernare şi de o eventuală restructurare a Guvernului Dăncilă în această toamnă.

De cealaltă parte, social-democraţii optează pentru o remaniere, sunt deschişi la discuţii pe programul de guvernare, însă nu lasă loc la nicio negociere în ceea ce priveşte a treia pretenţie a celor de la ALDE, un candidat comun la prezidenţiale. De altfel, PSD este pregătit, ca la finele acestei săptămâni, să lanseze candidatura Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidenţiale, transmite reporterul TVR Marius Vulpe.

În ceea ce priveşte ALDE, tot mai multe voci din interiorul partidului cer ieşirea de la guvernare, susţin că ALDE nu face decât să deconteze imaginea negativă a guvernării şi a PSD. În perspectiva viitoarelor alegeri, ALDE ar dori să aibă posibilitatea de a creşte ca o voce critică, fie la guvernare, fie din opoziţie, a precizat reporterul TVR Marius Vulpe.

………………………………………………………..

Ieri a expirat termenul acordat de Călin Popescu Tăriceanu Vioricăi Dăncilă legat de schimbarea echipei, dar și al programului de guvernare.

Într-un interviu pentru Mediafax, președintele ALDE a declarat că nu ține morțiș să rămână la guvernare.

Viorica Dăncilă i-a transmis că nu poate să fie în același timp și la putere, și în opoziție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite