Provocările Cehiei la președinția Consiliului Uniunii Europene: securitatea energetică pentru această iarnă și gestionarea problemei refugiaților ucraineni

8 iulie 2022, 20:32

Rezolvarea provocărilor energetice este o urgență pentru că vine iarna și cel puțin câteva țări din UE nu au asigurate resurse, hidrocarburi – Cehia, Slovacia, Ungaria, care sunt dependente de gazul și petrolul rusesc ori pentru aceste țări trebuie găsite resurse de diversificare până la iarnă pentru a nu mai fi dependente de Rusia, care oricum a început să taie condicte de aprovizionare cu Europa.

Cea de-a doua problemă este cea a refugiațior ucraineni care continuă să sosească în UE. La Praga sunt foarte mulți ucraineni care au venit să își găsească aici linistea și să fugă din calea razboiului. Cehia a primit pe teritoriul său 350.000 de refugiaţi ucraineni.

Pentru România se ivește posibilitatea ca măcar să se miște dosarul Schengen dacă nu, chiar să intrăm în spațiul de unică circulație odată cu Bulgaria și Croația, poate la sfârșitul acestui an. Avem șansa ca după 7 ani în care acest dosar a fost blocat să ne punem din nou la masa negocierilor cu partenerii din UE și să sperăm ca de această dată o să fim acceptați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite