Provocările anului 2020. Alegerile anticipate, misiune aproape imposibilă, constituţional

31 decembrie 2019, 20:29

La Cotroceni și în PNL se analizează două scenarii pentru declanșarea alegerilor anticipate: demisia guvernului sau un pact politic între partidele parlamentare. Ultimul este pur teoretic, pentru că doar USR și-a declarat deschis și ferm susținerea pentru el.

Însă nici dacă guvernul Orban demisionează nu se ajunge automat la anticipate. Până acolo, majoritatea parlamentară trebuie să respingă de două ori învestirea unui nou cabinet. PNL și USR nu au însă voturile necesare. Nici cu sprijinul parlamentarilor PMP și UDMR, care par dispuși să accepte alegerile anticipate, nu se ajunge la ele.

Prin urmare, Ludovic Orban s-ar găsi din nou în situația de la moțiunea de cenzură și de la votul de învestire, când a negociat om la om cu parlamentarii ALDE, Pro România și chiar cu trădători din PSD.

Potrivit prim vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, în acest moment lipsesc 24 de voturi pentru ca liberalii să fie siguri că nu renunţă la guvernare doar ca să facă loc unui alt cabinet, susținut de voturile PSD.

Rareș Bogdan se declară convins că acestea vor veni, în primul rând de la ALDE, care a susținut și învestirea guvernului Orban. Avansează chiar și o dată pentru anticipate: luna aprilie.

Partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu îl contrazice însă vehement. Alegerile anticipate sunt o tema parazitară, iar ALDE nu vrea să se asocieze unor aventuri politice care ar împinge România în instabilitate, avertizează oficial partidul lui Tăriceanu, care nu a trecut pragul electoral la alegerile europarlamentare.

Ajungem astfel la un al treilea scenariu care ar putea conduce la anticipate: demiterea guvernului Orban prin moțiune de cenzură. Aceasta ar putea fi forțată prin angajarea răspunderii pentru decizii importante și sensibile, ca desființarea Secției speciale pentru magistrați sau alte măsuri din justiție.

Însă, deși este în opoziție, în acest moment interesul politic al PSD nu este să dea jos guvernul. Încă în criză internă după arestarea lui Liviu Dragnea și eșecul Vioricăi Dăncilă, PSD are nevoie de timp ca să recupereze căderile semnificative din sondaje şi nu susține alegerile anticipate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite