Provocări economice în vremea pandemiei. Creditele garantate de stat pentru IMM-uri întârzie

23 aprilie 2020, 21:14

Premierul a dat asigurări că sunt bani atât pentru plata pensiilor şi salariilor, cât şi pentru investiții. Dar planul de relansare a economiei e încă în analiză și depinde de măsurile decise la nivel european.

Premierul a declarat că guvernul va asigura banii pentru plata șomajului tehnic în mediul privat, dar și pentru investiții, pensii și salarii în sectorul public. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, afirmase anterior că acoperirea cheltuielilor depinde de execuția bugetară.

Probleme sunt și cu acordarea creditelor garantate de stat pentru IMM-uri. Platforma pentru depunerea cererilor este încă blocată. Iar PSD vrea să inițieze o moțiune împotriva ministrului Finanțelor.

Guvernul se bazează pentru cheltuieli și investiții și pe banii europeni, dar și pe împrumuturi de la instituții internaționale. Totul depinde și de hotărârile luate la nivel european. Președintele Iohannis va susține crearea unui fond de redresare economică.

Guvernul se așteaptă ca în acest an economia să scadă cu aproape 2%, dar FMI a estimat o contracție de 5% și o revenire pe creștere anul viitor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite