Provincia canadiană Alberta cere ajutorul guvernului federal pentru a lupta împotriva unor incendii „fără precedent”

Incendii in provincia canadiana Alberta
Incendii in provincia canadiana Alberta
9 mai 2023, 10:02

Luni seara, circa 100 de incendii de pădure şi de vegetaţie erau încă active în provincie, 25 fiind considerate „scăpate de sub control” de către autorităţi.

„Alberta a cerut ajutorul guvernului federal pentru a face faţă incendiilor devastatoare. Prim-ministrul Trudeau m-a asigurat că ţara va fi alături de noi pentru a ne sprijini în orice mod”, a declarat premierul provinciei, Danielle Smith, care a descris sâmbătă incendiile ca fiind „fără precedent”.

„Canadienii sunt alături de locuitorii din Alberta în timp ce se confruntă cu aceste incendii de pădure teribile”, a subliniat Justin Trudeau.

 

Pompierii se concentrează asupra incendiilor care ameninţă zonele locuite, în special în jurul principalului oraş al provinciei, Edmonton. Autorităţile au declarat că aproape 300 de pacienţi şi de rezidenţi ai unor centre de îngrijire pe termen lung au trebuit să fie evacuaţi, iar peste 50 de şcoli au fost închise.

Mai multe companii petroliere – printre care Vermilion Energy şi Crescent Point Energy – au declarat luni că au fost nevoite să îşi oprească producţia în unele zone din cauza incendiilor.

În total, circa 400.000 de hectare au ars în mai puţin de o săptămână, în pofida desfăşurării a câteva sute de pompieri. Premierul provinciei a avertizat luni seară că incendiile „ar putea continua mai multe luni”.

Provincia canadiană Alberta, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, „a avut o primăvară caldă şi uscată şi a fost nevoie doar de câteva scântei pentru a declanşa incendii cu adevărat înfricoşătoare”, a explicat Danielle Smith în acest weekend.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite