Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
DESTINAŢII DE VACANŢĂ

Provence. Ţinutul lavandei şi al bunului gust francez

Între albastrul Mediteranei şi albul piscurilor Aplilor, nesfârşite câmpuri de lavandă, maci sau floarea-soarelui şi molcome coline cu podgorii, măslini şi chiparoşi între care se ascund case vechi de piatră. Cu o lumină ireală şi peisaje unice, cu vinuri şi mâncăruri fără egal şi cu proverbiala savoire-vivre a provensalilor, o vacanţă în satele din Provence înseamnă a trăi cu bucurie frumuseţea vieţii.

17 Martie 2016, 10:25 (actualizat 17 Martie 2016, 11:54) | documentar de Liliana Teică |

Situată în sudul ţării, regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur se întinde între Alpii Maritimi, la est şi nord, râul Rhône, la vest, şi spledida Coastă de Azur, care începe la graniţa cu Italia şi pe care se înşiră ca adevărate perle: Monaco, Nisa, Antibes, Cannes,  Saint-Tropez, Hyères, Toulon şi Cassis.

(w620) Marsilia

Capitala provinciei este Marsilia, cel mai vechi oraş al Franţei, important port mediteranean, centru de afaceri şi Meeca a turismului.

(w620) Aix-en-Pro

Aristocratica Aix-en-Provence este vechea capitală a regiunii Provence

(w620) Avignon

Avignon, reşedinţă a papilor între 1309 şi 1377, acum este cel mai mare oraş din regiunea Vaucluse.

(w620) Arles

Arles - oraşul coridei şi a lui Vincent van Gogh

(w400) Le ThéâtOrange se mândreşte cu excepţionale vestigii romane, între care amfiteatrul Théâtre antique, cel mai bine conservat teatru roman din Europa, este listat de UNESCO. Cu zidul din spatele scenei care  îi conferă o acustică perfectă, amfiteatrul este încă scena unor mari spectacole.

Vara este caniculară în Provence, iarna şi primăvara bate Mistralul rece, iar pământul este pietros, dar provensalii harnici şi inventivi au reuşit să facă faţă condiţiilor dificile şi în mâinile lor solurile aparent nefertile rodesc din abundenţă. Nicăieri în Franţa, spun provensalii, nu cresc trufele negre ca aici, fructele nu sunt atât de dulci şi vinurile atât de bune, şi nicăieri lavanda sau condimentele nu sunt atât de parfumate.

(w620) Câmpuri d

Şi nici culorile sau lumina nu sunt ca nicăieri în altă parte. Soarele şi lumina au o strălucire aparte, iar culorile câmpurilor, mov, galbene şi roşii, de lavandă, floarea-soarelui şi maci, a podgoriilor şi plantaţiilor de măslini, în toate nuanţele de verde, sau a pământurilor,  în toate tonurile de ocru, au o intensitate unică.

(w380) Tablou VanÎncepând cu renascentistul Nicolas Froment şi până la Cézanne, van Gogh, Renoir, Matisse, Picasso, Bonnard, Braqus sau Monet, toţi marii pictori, impresionişti, fovişti sau cubişti, au fost fascinaţi de culoarile intense şi savoarea Provenţei şi au pictat aici.

Vincent van Gogh era fascinat de strălucirea soarelui şi de galbenul câmpurilor de floarea-soarelui din preajma oraşului Arles şi a pictat aici multe dintre tablourile sale.

Spitalul unde s-a stins artistul, în 1890, este acum o galerie multimedia care poartă numele de Espace van Gogh, iar pe câmpurile unde alădată artistul îşi punea şevaletul, sunt acum amplasate copii ale tablourilor pictate atunci. (w400) Tablou Cez

În schimb, Paul Cézanne era fascinant era jocul de lumini şi de culorile Muntelui Sf. Victoria, aflat la nord de Aix, oraşul său natal.

A pictat muntele de peste 100 de ori, iar acum cei care vor să vadă şi ei splendoarea acestui peisaj pot urma cărarea denumită Pe urmele lui Cézanne, printre satele pitoreşti şi plantaţiile de măslini şi viţă-de-vie.

Prin anii 1920-1930, Provence a devenit foarte populară şi între scriitori sau compozitori, iar familiile burgheziei italiene, franceze, germane sau ruse veneau în vacanţă la Nisa, Antibes sau Monte Carlo încă din perioada antebelică, atraşi de nu doar de peisajele frumoase, dar şi de gustul bun al mâncărurilor.

Provensalii îşi apără cu mândrie bucătăria lor însorită şi într-adevăr mâncărurile lor se deosebesc de altele din Franţa în primul rând datorită mirosului condimentelor, a busuiocului, cimbrului şi rozmarinului care se folosesc din belşug, de la prepararea cărnii de miel la îngheţată. La ordinea zilei sunt aici anasonul sau lavanda, usturoiul sau uleiul de măsline, fără care nu se face nimic, iar aioli (sosul de usturoi), tapenade (piureul de măsline negre, cu usturoi, capere şi sardele) sau bouuillabaisse (tradiţionala ciorbă de peşte cu coajă de pâine frecată cu usturoi) sunt repere celebre ale gastronomiei provensale.

În ultimii zeci de ani, Provence a fost redescoperită de turişti, dar şi de cei care s-au stabilit aici definitiv, şi  este una din cele mai căutate, apreciate şi vizitate atracţii ale Franţei.

Tinutul vinului şi a lavandei

Cultura viţei-de vie, ca şi a măslinelor, au fost aduse aici de anticii greci, care au descoperit primii importanţa acestor locuri dintre Pirinei şi Alpi şi în jurul anului 600 î.Hr. au înfiinţat pe litoral coloniile comerciale Atipolis (Antibes), Nikaia (Nisa) şi Monoikos (Monaco).

Dar şi romanii, pe măsură ce şi-au extins imperiul către nord şi vest, au răspândit cultura viţei-de-vie, pe valea râului Rhône, în Alsacia, Beaujolais, Burgundia, Gasconia şi Bordeaux. Cu o tradiţie de două milenii,  provensalii sunt recunoscuţi ca podgoreni pricepuţi, iar la calitatea remarcabilă a vinurilor contribuie şi condiţiile geologice, solurile, vânturile Mistral sau climatul arid şi însorit.

(w620) Podgorii P

Provence îşi valorifică podgoriile şi turistic, iar Ruta vinurilor trece, de la porţile Nisei şi până la Camargue, prin 430 de domenii viticole şi pivniţe particulare de vinuri, unde vizitatorii pot descoperi istoria fiecăreia dintre ele, cultura sau patrimoniul său viticol şi pot face o degustare personalizată. Vinul rozé este dintre cele mai bune şi se împacă foarte bine cu preparatele culinare provensale, în special cu cele care conţin usturoi, vinurile Cotes de Provence şi Cotes Varois sunt oferite cu mândrie chiar şi specialiştilor oenologi, iar vinurile Bandol şi Cassis sunt considerate printre cele mai bune din Provence.

(w620) Bandol Pro

Bandol merită un popas mai lung. Pierduta printre şirurile nesfârşire de viţă-de-vie ele unei prestigioase podgorii este şi o cochetă staţiune la Mediterana cu vilele somptuoase încadrate de pini şi mimoze, un golf cu ape albaste şi iahturi albe.

(w620) Plantaţii

Lavanda, devenită emblema parfumată a ţinutului, ar fi fost adusă aici de romani, care la patru secole după greci au pus bazele unei colonii bogate - provincia romana - de unde şi numele de Provence, şi au construit amfiteatre, temple, apeducte, băi şi stadioane, la Orange, Arles, Aix-en-Provence şi Nîmes.

Romanii apreciau mireasma şi calităţile terapeutice ale lavandei, îşi parfumau hainele şi băile şi o foloseau şi la prepararea mâncării sau la vindecarea rănilor şi o plantau peste tot unde, pe măsură ce erau cucerite noi teritorii. Şi numele plantei provine de fapt din cuvântul latin lavare - a spăla. În Evul Mediu, lavanda era apreciată nu doar pentru mirosul sau plăcut, ci şi pentru că era considerată un adevărat panaceu şi era folosită şi la parfumarea mănuşilor, ca protecţie împotriva holerei sau ciumei.

Odată cu creşterea popularităţii parfumurilor în secolul XVIII, uleiurile esenţiale extrase din lavandă au fost folosite pentru notele de vârf şi de mijloc în formulele create de Fragonard, Galimard şi Molinard, marii parfumierii din Grasse, capitala mondială a parfumurilor.

(w620) Câmpuri d

De aici şi până la cultivarea lavandei pe scară industrială nu a mai fost mult şi, din 1920, Provence a fost acoperită de lavanderaies. Acum, La route de la lavande (Drumul lavandei)  conectează două mii de cultivatori din Drôme, platoul Vaucluse şi Alpii din Provence.

(w620) Satul Gord

În Gordes s-a filmat Un an în Provence ( A good year), cu Russel Crowe şi Marion Cotillard, ecranizarea romanului lui Peter Mayle, marele îndragostit de Provence

Cele mai frumoase câmpuri sunt lângă Sault, unde în 15 august este Festivalul Lavandei, lângă Mont Ventoux sau pe platoul Valensole, de unde cumpăra direct lavanda pentru produsele lor şi firme celebre de cosmetice şi parfumuri.

(w620) Culesul la

Deosebit de apreciată de producătorii de parfumuri este lavanda cu frunze înguste, cultivată la altitudini mai mari, cea cu frunze late fiind folosită doar la parfumarea produselor de curăţat.

De fapt cea mai specifică atracţie provensală sunt chiar micile sate şi orăşelele cu atmosfera lor unică, cu tradiţiile unei vieţi tihnite, cu vinurile bune şi mâncărurile gustoase, şi care pot fi descoperite cu maşina sau pe bicicletă, călătorind pe drumurile de ţară, printre plantaţiile de lavandă, podgorii sau măslini.

(w620) Orăsel Pr

Satele au fost ridicate pe versanţii sau culmile dealurilor, casele, construite în jurul unui castel, iar culturile sau podgoriile, plantate pe câmpiile din împrejurimi.

(w620) Orăşel d

Peste tot, piatră cu patina timpului, străduţe pavate, mici pieţe umbroase cu fântâni cu apă proaspătă şi rece şi soare arzător.

(w400) Festivalul

Valensole, Banon, Manosque, Reillane, Saint-Martin-de-Brômes, Riez sau Esparron-de-Verdon sunt repere pe Drumul lavandei, iar Ansouis, Gordes, Roussillon, din Vaucluse, împreună cu Ménerbes din  Luberon, Séguret din Vaucluse şi Venasque din Mont-Ventoux  sunt considerate drept Cele mai frumoase sate din Franţa.

Cele mai bune perioade pentru a o vacanţă în Provence sunt în luna iulie, când priveliştile şi mirosul lavandei în plină floare sunt îmbătătoare şi când în Valensole are loc Sărbătoarea Lavandei, sau în luna august, când se încheie recoltarea şi în satele de pe Drumul Lavandei are loc Festivalul Lavandei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN VACANŢĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 14°C 17°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 18°C 11°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 22 Aprilie 2019, 06:11
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 19-04-2019
Deschidere: 8279.83
Maxim: 8352.28
Mimim: 8279.83
Variatie: 0.86%
BRD
13.60
2.39%
FP
0.96
0.63%
SNG
33.45
0.6%
TLV
2.15
1.88%
TGN
350.00
0.28%
SNN
10.86
1.69%
EL
11.05
0.9%
WINE
19.00
1.06%
SIF2
1.20
0.84%
TBM
0.30
1.69%
ARHIVĂ ȘTIRI