Protocolul încheiat între SRI și Parchetul General în 2009 a fost făcut public

30 martie 2018, 10:14

În protocolul SRI – Parchetul general scrie că procurorii trebuiau să le spună celor de la SRI ce au făcut cu informația trimisă de serviciu. Și asta în condițiile în care Codul de procedură penală spune că ancheta este confidențială.

Explicația vine de la Dana Gârbovan, o judecătoare care militează de câțiva ani pentru desecretizarea acestui protocol. „Citind atent acest protocol, veţi găsi o gramadă de chestiuni care fie completează, fie încalcă legea”, arată Gârbovan.

Și deputatul PSD Oana Florea a criticat protocolul SRI-Parchet.

Jurnalistul Liviu Avram  a explicat că protocolul semnat în 2009 a fost desfiinţat în 2016 printr-o decizie a CCR.

“IIegal ar fi doar dacă acest protocol a continuat să fie folosit după decizia Curţii din februarie 2016. Cel puţin în chestiunile care ne dor pe noi, corupţia, era foarte eficient”, subliniază Liviu Avram.

Din pricina acestor controverse, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu, membru în comisia parlamentară de control a SRI, a sesizat CSM.

“Am sesizat CSM pentru ca ei să poată analiza dacă acest protocol prin existenţă sau prin anumite articole ar încălca cumva independenţa Justiţiei”, a subliniat el.

ACTUALIZARE Protocolul are 18 pagini și a fost încheiat în februarie 2009 între directorul SRI la acea vreme, George Cristian Maior, și procurorul general al României de la acea vreme, Laura Codruța Kovesi.

Protocolul prevede echipe comune formate din ofițeri SRI și procurori care instrumentau dosarele penale, însă cea mai controversată prevedere este legată de faptul că procurorii trebuiau să dea raportul în termen de 60 de zile căte SRI cu privire la modul în care au gestionat informațiile primite.

Desecretizarea vine după ce atât SRI, cât și Parchetul General și-au dat acordul și după ce premierul și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au solicitat instituțiilor emitente, adică SRI și Parchetul General, să declasifice aceste protocoale.

Pe 16 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va solicita desecretizarea de către Ministerul Public – DNA a protocoalelor încheiate cu SRI.

Ulterior, directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, şi-a exprimat disponibilitatea pentru desecretizarea protocolului cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anunţul a fost făcut pe 19 martie de preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.

Cereri au venit, în ultimii ani, și din partea asocaițiilor de magistrați tocmai pentru a se vedea dacă este o problemă în aceste protocoale, care ar putea să afecteze independența justiției.

Protocolul SRI-Parchetul General prevede modul de valorificare a interceptărilor

Protocolul de cooperare încheiat între SRI şi Parchetul General prevede modul în care sunt valorificate mandatele de interceptare pe siguranţă naţională, operaţiunile de interceptare audio-video, dar şi desfăşurarea activităţilor de supraveghere operativă şi investigaţii informative.

Astfel, documentul stipulează că solicitarea, prelungirea şi încetarea mandatului prevăzut de art.20-22 din Legea nr.535/2004 şi eliberat în temeiul art.3 din Legea nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României se face potrivit dispoziţiilor legale. În situaţiile în care se impune desfăşurarea şi a altor activităţi decât cele autorizate prin mandatul anterior, SRI poate propune, în scris şi motivat, procurorului general completarea mandatului potrivit nevoilor impuse de evoluţia ameninţărilor ce constituie temeiul legal al acestuia.

Protocolul mai prevede că, pentru valorificarea momentelor operative, în situaţii deosebite, schimbul de informaţii se poate face şi cu privire la alte cauze, după obţinerea aprobării verbale a şefilor celor două instituţii sau a înlocuitorilor legali ai acestora, urmând ca, în termen de 24 de ore, să fie transmise, spre aprobare, la nivelul celor două instituţii, documentele necesare.

Parchetul poate solicita SRI „efectuarea unor verificări tehnice, cu privire la identitatea titularului postului telefonic propus a fi interceptat, starea de funcţiune a postului, precum şi la existenta condiţiilor tehnice necesare ducerii la îndeplinire a prevederilor autorizaţiei, iar SRI „va efectua verificări în evidenţele specifice a unor date apărute în procesul de realizare a interceptărilor efectuate în baza actelor de autorizare”.

Conform protocolului, SRI va asigura înregistrarea comunicărilor sau convorbirilor rezultate din interceptare pe suporţi de date înseriaţi, puşi la dispoziţie de procuror, precum şi trimiterea acestora Parchetului sau parchetelor teritoriale. În plus, SRI va asigura transcrierea comunicărilor sau convorbirilor considerate relevante, iar ulterior, la solicitarea scrisă a procurorului, Serviciul poate asigura redarea altor convorbiri, selectate din traficul înregistrat. Un capitol distinct al protocolului se referă la operaţiunile SRI de interceptare audio-video.

La cererea scrisă a Parchetului sau a parchetelor teritoriale, SRI efectuează operaţiuni tehnice audio/video, în baza actului de autorizare emis de instanţa de judecată sau de procuror, pe momente operative, în cazuri concrete, numai prin intermediul ofiţerilor de legătură desemnaţi de Serviciu. Aceste activităţi vor fi realizate de unitatea specializată, cu aprobarea directorului SRI şi numai în cazurile prevăzute în art.2 din protocol.

Acţiunile audio/video vor fi executate de unitatea specializată a Serviciului sau de direcţiile judeţene de informaţii, sub coordonarea procurorului de caz, în baza unui ‘Plan comun de acţiune’, întocmit de reprezentanţi desemnaţi ai celor două părţi şi aprobat de şeful unităţii specializate a Serviciului sau de şefii direcţiilor judeţene de informaţii.

În legătură cu executarea de către SRI a activităţilor de supraveghere operativă şi investigaţii informative, acestea se desfăşoară la solicitarea scrisă a Parchetului sau a parchetelor teritoriale, în cauze complexe dintre cele prevăzute la art.2 şi numai după aprobarea solicitărilor de către adjunctul directorului care coordonează activitatea de profil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite