Un protocol încheiat între Registrul Auto Român și ANAF, care a intrat în vigoare de curând, le-a pus gând rău samsarilor auto care aduc mașini la mâna a doua din străinătate şi evită plata TVA. De acum înainte, persoana care achizitionează mașina din străinătate trebuie să fie aceeaşi cu persoana care o înmatriculează.
Potrivit protocolului încheiat între Registrul Auto Român și ANAF, în cazul maşinilor utilizate cumpărate din străinătate, Cartea de Identitate a Vehiculului se eliberează doar persoanei care a făcut achiziţia. Până acum, aceasta putea fi obţinută de cumpărător, iar plata TVA putea fi evitată de vânzător.
"Documentele de achiziție pot fi prezentate în original sau în copie, dar trebuie să fie lizibile, având în vedere obligația legală ca acestea să fie scanate de angajații RAR și transmise în format digital către ANAF."
Chiar şi aşa, specialiştii auto spun că aceia care vor să încalce legea vor găsi alte portiţe pentru a păcăli statul.
Analiştii economici nu cred că noul protocol dintre RAR și ANAF nu va aduce prea mulți bani la bugetul de stat.
În primăvara acestui an, oamenii legii au făcut 62 de percheziţii în şapte judeţe şi au destructurat cinci reţele specializate în evaziune fiscală cu maşini second hand din străinătate.
Suspecții au adus prin interpuși mașini din străinătate pe care ulterior le-au vândut în România fără a înregistra veniturile în evidențele contabile. Afacerea s-a întins de-a lungul a trei ani, iar bugetul de stat a fost păgubit cu 20 de milioane de euro.
Anul trecut, în România s-au înmatriculat 120.000 de autoturisme noi, față de 400.000 de mașini la mâna a doua.