Protestul de duminică: Mii de oameni au ieşit în stradă, în Capitală și în țară

18 decembrie 2017, 11:52

Numărul protestatarilor adunaţi în Piaţa Victoriei a ajuns la aproape 1.500, deşi aseară în București a fost lapoviţă. „Nu se mai poate ca hoţia şi ilegalităţile să poată fi legalizate”, s-a plâns un protestatar.

Manifestantii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului. Pe drum s-au mai adunat cateva mii de persoane. Oamenii au strigat „Hoţii, hoţii!” şi au cerut ca legile justiției să nu fie modificate.

Circulaţia rutieră a fost oprită pe Calea Victoriei şi pe străzile care se intersectează cu aceasta.

Patru mii de oameni au ajuns la Palatul Parlamentului, în colţul de la Parcul Izvor, unde au fost blocaţi de jandarmi. Au avut loc schimburi de replici între manifestanţi şi oamenii de ordine, când militarii i-au împins pe protestatari cu gardurile pentru a deschide circulaţia rutieră pe Bulevardul Naţiunile Unite.

„Stau înăuntru câte 14 ore, îşi votează toate legile pentru ei, iar când poporul care i-a ales vine să-i întrebe de ce fac noaptea ca hoții ce fac acolo blochează toate drumurile”, a spus un protestatar.

”Noi vrem justiție, nu corupție!”, a spus un altul.

Mii de oameni au ieșit în stradă și în marile orașe

Cel mai amplu protest, după Capitală, a fost la Cluj, unde au ieşit în stradă peste 5.000 de persoane. La Brasov au fost în jur de 1.200, la Iasi – 1000, iar la Galați și Sibiu, câteva zeci de protestatari, la fel ca la Paris. Unii sunt hotărâți să iasă în stradă și duminica viitoare, chiar dacă este Ajunul Craciunului.

La Cluj, mii de oameni au ieșit pe străzi, desi termometrele înregistrau puțin peste 0 grade. Protestatarii au tras un nou semnal de alarmă față de asaltul împotriva legilor justiției si au pornit în marș pe Bulevardul Eroilor.

La Brașov, circa 1.200 de oameni au înfruntat frigul și ninsoarea de aseară pentru a protesta a 7-a duminică consecutiv față de modificările legislative care îi nemulțumesc. „Este absolut inadmisbil să fim conduşi în acest hal. Suntem o ţară democratică. Toţi ar trebui să avem aceleaşi drepturi, nu să încercăm să obţinem nişte privilegii pe care le-au avut unii înainte de 1989”, a spus o femeie prezentă la protestul din Braşov.

„Nu s-a schimbat nimic din februarie până acum. Nu ne ascultă. Continuă să impună aceste lege, cărora nu le vedem rostul. De fapt, nu vedem rostul viteyei cu care sunt adoptate”, a spus un alt protestatar de la Braşov. Protestatarii s-au adunat în fața Prefecturii, unde și-au strigat nemulțumirile timp de o oră și jumătate. Deși ningea abundent, au parcurs în marș 5 kilometri pe principalele bulevarde ale orașului.

Inițial, la Iași se strânseseră aproape 400 de protestatari, dar li s-au alăturat mulți când s-a pornit în marș pe străzile din centru. La ora 20.oo, când coloana a ajuns în fața sediului PSD, erau 1.000.

În Galați, pe o ploaie măruntă, 50 de protestatari au ieșit din nou în stradă. Timp de câteva minute, și-au acoperit ochii cu un fular negru. Manifestantii au rămas în fața Prefecturii aproximativ o oră.

La Sibiu, câteva zeci de persoane au venit cu trolere în fața sediului PSD și au protestat în liniște. Mesajul transmis autorităților: să își facă bagajele și să plece de la guvernare.

La Paris un grup de români s-a adunat pe scările ambasadei. Au păstrat tăcerea și au afisat mesaje prin care au cerut garantarea independenței justiției in România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite