Protestul „#șîeu”, din campania „România vrea autostrăzi”. Angajați și angajatori și-au întrerupt activitatea pentru 15 minute

15 martie 2019, 10:21

Protestul #șîeu a pornit din judeţul Suceava, de undeva dintre Putna şi Voroneţ și a fost inițiativa omului de afaceri Ştefan Mandachi, cel care a construit primul și deocamdată singurul metru de autostradă din Moldova. Mandachi a inaugurat metrul de autostradă în timpul protestului național de 15 minute.

Să stăm cu toții, să luam o pauză care să coincidă cu un restart, asta este cea ce îmi doresc un restart mental, național, a îndemnat Ştefan Mandachi.

La Sibiu, o firmă de panificaţie cu peste 500 de angajaţi a oprit la ora 15.00 producţia.

La Miercurea Ciuc, peste 60 de instructori de la şcolile de şoferi, taximetrişti şi şoferi s-au alăturat protestului. Au circulat în coloană pe drumul naţional, apoi s-au oprit in fata primăriei prefecturii s-au oprit şi au claxonat.

În judeţul Constanţa, pe drumul judeţean 226, peste o sută de şoferi au tras maşinile pe dreapta. Iar la Craiova, două sute de angajaţi ai uzinei Ford au oprit şi ei lucrul.

În Capitală, studenţii s-au prins simbolic într-un lanţ uman, iar alte zeci de persoane s-au strâns la kilometrul zero pentru un sfert de oră.

Şi angajaţii multinaţionalelor şi băncilor din Bucureşti și-au oprit activitatea pentru un sfert de oră. La Cluj au protestat It-iştii, dar şi mulţi alţi angajaţi din multe domenii.

În judeţul Argeş, la Ştefănești, inclusiv salariaţii primăriei au cerut construirea autostrăzii Piteşti – Sibiu.

Chiar în ziua protestului #șîeu, ministrul Transporturilor a ieşit pe teren şi a inspectat primele lucrări la Autostrada Moldovei.

Protestul de 15 minute a strâns pe reţelele de socializare postări în serie cu haştagul #șîeu.

Susținători ai protestului

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, spune că acest semnal de alarmă este unul important. Corina Crețu spune că sunt întârzieri istorice la construcția de autostrăzi, dar pe de altă parte este și o capacitate administrativă destul de redusă de a crea proiecte majore.

Și președintele Klaus Iohannis și-a declarat susținerea pentru protest.

În legătură cu protestul care se desfășoară astăzi la ora 15:00, un protest pentru autostrăzi, vreau să știe protestatarii că sunt alături de ei #șîeu!

Ludovic Orban, Dacian Cioloș și Dan Barna s-au declarat solidari cu protestul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite