Protestele magistraților se extind. Înalta Curte, DNA, DIICOT, Parchetul General cer abrogarea Ordonanței pe Justiție

26 februarie 2019, 11:28

44 de judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție cer abrogarea parțială a Ordonanței 7, iar procurorii DNA vor sesizarea Curții Constituționale. Ei au afișat și un mesaj pe site-ul instituției. Procurorii de la Parchetul General fac grevă japoneză și poartă banderole albe, iar cei de la DIICOT suspendă activitatea între orele 8 și 12 până pe 8 martie. Și la Cluj instanțele și-au suspendat activitatea.

Magistrații nu sunt mulțumiți doar cu abrogarea unui articol din Ordonanța 7, ci vor anularea tuturor modificărilor aduse Legilor Justiției care contravin recomandărilor Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția și GRECO.

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabreilla Battaini-Dragoni, a declarat la București că România trebuie să respecte recomandările din MCV.

Ministrul Justiției a declarat însă că nu are de gând să mai abroge și alte articole din controversata ordonanță.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea le-a atras atenția magistraților că nu au voie să facă grevă.

Ministrul Justiției a anunțat că abrogă articolul potrivit căruia judecătorii puteau candida la șefia marilor parchete.

––––––––––––––––––––––––––-

Trei asociații profesionale ale magistraților și-au exprimat în această dimineață nemulțumirile chiar și după  înțelegerea dintre ministrul Justiției și magistratură, de ieri de la Guvern.

Asociațiile profesionale ale magistraților cer abrogarea imediată a tuturor prevederilor din legile Justiției și din OUG subsecvente care contravin recomandărilor MCV, Comisiei de la Veneția și Greco. Prin urmare magistrații nu se mulțumesc doar cu abrogarea unui articol din ultima ordonanață privind Justiția.

În caz contrar, avertizează asociațiile  magistraților este posibil ca Comisia Europeană să activeze articolul 7, este opțiunea nucleară, suspendarea dreptului de vot al României în cadrul UE.

La Parchetul General este grevă japoneză începând de azi, iar la DIICOT  nu se lucrează între 8 și 12.

Guvernul a decis să abroge două dintre prevederile controversate ale ordonanței pe justiție.

Tudorel Toader a declarat marți: Am discutat cu doamna prim ministru și cei pe care vi i-am enumerat cu referire la Ordonanța 7, nu ne-am dus spre legile Justiției, spre alte ordonanțe, modificări care pot constitui alte inițiative legislative. Competența noastră se referea strict la OUG 7 și ne-am exercitat-o în limita respectivă. Orice lege este perfectibilă, orice lege poate fi modificată, doar nu este căzută de la Dumnezeu, îi făcută tot de parlament sau de guvern, dar presupune o altă procedură o altă dezbatere.

Întrebat dacă ia în calcul și alte modificări, ministrul Justiției a răspuns: De comun acord am convenit cu cei care au participat la dezbateri asupra anumitor modificări pe care le vom respecta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă