Protestele din Iran, cel puţin 22 de morţi. Liderul suprem dă vina pe “duşmanii” ţării

2 ianuarie 2018, 20:06

Aceste imagini de amator au fost filmate aseară în regiunea Isfahan, unde protestatarii au încercat să ia cu asalt o secţie de poliţie. Şase persoane au murit. Într-un incident separat petrecut tot noaptea trecută, încă trei oameni, inclusiv un copil de 11 ani, au fost împuşcaţi mortal. Numărul victimelor a ajuns la cel puţin 22 de morţi. Protestele declanşate joia trecută pe fondul creşterii preţurilor s-au extins rapid şi au devenit o mişcare de contestare a preşedintelui Rouhani şi a liderului suprem.

“Toţi cei care sunt împotriva Iranului, cei care au bani, putere politică, arme şi sisteme de informaţii şi-au dat mâna pentru a crea probleme pentru regimul islamic şi pentru republică”, a spus a liderul religios suprem, Ayatolahul Khamenei.

Ayatollahul a spus că va vorbi mai pe larg atunci când va fi timpul potrivit. De cealaltă parte, preşedintele moderat Hasan Rouhani a avut un ton mai împăciutor: „Problemele oamenilor nu sunt doar economice. Nu au ieşit în strada să ceară bani, pâine şi apă. Au şi alte cerinţe. Una dintre ele este să aibă mai multă libertate”.

Preşedintele a promis însă că va fi ferm cu toti cei care încalcă legea. Doar în capitala Teheran peste 450 de persoane au fost arestate în ultimele trei zile. Şi comunitatea internaţională urmăreşte atent situaţia din Iran. Preşedintele Trump a denunţat din nou pe Twitter ceea ce a numit regimul brutal şi corupt din Iran, iar ministerul de Externe francez se declară îngrijorat de numărul mare de victime şi de persoane arestate în urma manifestaţiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite