Protestele din China continuă. Hârtia albă devine simbolul manifestațiilor împotriva autorităților

28 noiembrie 2022, 16:10

În mod similar, în capitala Beijing, protestatarii au venit pregătiți cu foi albe de hârtie la o demonstrație, la universitatea Tsinghua din Beijing, frecventată cândva de președintele Xi Jinping.

Iar într-o altă înregistrare video, o tânără a putut fi văzută mergând pe străzile din Wuzhen – un oraș din provincia estică Zhejiang – cu lanțuri la încheieturi și bandă adezivă pe gură. În mâinile ei se afla o foaie de hârtie albă pe care nu scria nimic.

La prostestele din 2020, din Hong Kong, localnicii au ținut în mână foi albe de hârtie pentru a protesta faţă de noilor legi privind securitatea națională.

Activiștii au ținut hârtia în aer după ce autoritățile au interzis sloganurile și frazele asociate cu mișcarea de protest în masă din 2019, în urma căreia orașul s-a blocat, iar oficialii au reprimat în mod violent manifestanțiile.

Unii au susținut că gestul nu este doar o declarație despre reducerea la tăcere a oamenilor, ci și o provocare la adresa autorităților, ca și cum ar spune „mă veți aresta pentru că țin în mână o pancartă care nu spune nimic?”.

„Cu siguranță nu era nimic pe hârtie, dar noi știm ce este acolo”, a declarat o femeie care s-a alăturat protestelor din Shanghai.

Johnny, un manifestant de 26 de ani din Beijing, a declarat pentru o agenție de presă că foaia de hârtie a ajuns să „reprezinte tot ceea ce vrem să spunem, dar nu putem spune”.

Oficialii cenzurii chineze au intrat în forță și pe platformele de socializare ale țării.

„Zeci de milioane de postări au fost filtrate pentru a nu apărea în rezultatele căutărilor. Cuvintele “foaie albă de hârtie” și “hârtie albă” arată acum rezultate limitate”, a declarat Kerry Allen, analist media.

Cenzura pe rețelele de socializare a provocat furie în mediul online, un utilizator scriind „dacă te temi de o foaie albă de hârtie, înseamnă că ești slab pe interior”.

Între timp, producătorul de hârtie Shanghai M&G Stationary a fost nevoit să nege zvonurile conform cărora ar fi retras toată hârtia A4 de pe rafturi din motive de securitate națională. Reprezentanții M&G au declarat că producția și operațiunile au decurs normal și că au notificat poliția cu privire la un document fals care circula online și care a dat naștere zvonurilor.

Pancarta goală a devenit, de asemenea, un punct de reper pentru abuzurile din partea celor care sunt încă loiali guvernului central și care sunt furioși din cauza valurilor de proteste.

O înregistrare video, despre care se crede că a fost filmată sâmbătă la Universitatea de Comunicare din China, din orașul Nanjing, în estul țării, arată un bărbat neidentificat care smulge furios o bucată de hârtie albă de la un protestatar înainte de a pleca în fugă.

Într-o altă înregistrare video realizată mai târziu, în aceeași seară, alte zeci de studenți au fost văzuți în campus ținând în mâini foi de hârtie albe.

Demonstranții – împiedicați de sistemul de cenzură al Beijingului – au recurs și la alte forme de protest, inclusiv la mesaje sarcastice de susținere a politicilor dure ale Chinei privind Covid-19.

După ce oficialii au ordonat zecilor de protestatari care aveau foi albe să nu mai scrie sloganuri împotriva izolării din cauza Covid-19, aceștia au răspuns cu scandări sarcastice de „mai multe izolări” și „vreau să fac un test Covid”.

Iar la Universitatea Tsinghua, unii studenți au fost văzuți ținând în mână foi de hârtie pe care erau mâzgălite ecuațiile lui Friedmann, în care fizicianul și matematicianul rus explică modul în care universul evoluează în timp. Folosirea ecuației este înțeleasă ca fiind un joc de cuvinte pe seama sintagmei „Om liber”.

Hârtia este cea mai frecventă apariție la demonstrațiile chineze, alăturându-se unor obiecte precum umbrelele (Hong Kong), rațele de cauciuc (Thailanda) și florile (Belarus) ca emblemă a protestului modern.

 

 

Sursa: BBC

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite