Protestele anti-guvernamentale au revenit în forță în Polonia. Mii de oameni în stradă din cauza legii anti-avort

28 ianuarie 2021, 12:06

Trecuseră doar câteva ore de la publicarea în Monitorul Oficial a motivării Curții Supreme și mii de polonezi s-au adunat în fața instanței de la Varșovia. Decizia judecătorilor care consideră constituțională interzicerea avorturilor în orice situații cu excepția celor de viol, incest sau când viața mamei este în pericol, a consfințit proiectul legislativ susținut de partidul conservator aflat la guvernare și biserica catolică.

Extrem de contestat este punctul care interzice inclusiv avorturile dacă fătul prezintă malformații grave, iar șansele la o viață normală și chiar supraviețuire sunt minime, acest fiind motivul celor mai multe avorturi făcute în Polonia în 2019, potrivit statisticilor. Adoptată inițial în octombrie, intrarea în vigoare a noii legi a fost amânată până acum după proteste ample. Activiștii insistă că publicarea deciziei Curții Supreme nu înseamnă automat intrarea în vigoare a legii.

Potrivit activiștilor tot mai mulți medici refuză să facă întreruperi de sarcină pe motive religioase. Motivarea Curții Supreme lasă loc parlamentului să amendeze unele aspecte ale legii, lucru însă puțin probabil în condițiile în care legislativul este dominat de conservatori.

Potrivit unor statistici neoficiale anual peste 200.000 de femei din Polonia fac avorturi ilegal sau pleacă în alte țări pentru această procedură. Organizatorii protestelor au anunțat că vor continua mișcarea de stradă în zeci de orașe din Polonia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite