Protestele agricultorilor bulgari au crescut timpul de așteptare la frontieră. Luni dimineață traficul a fost restricționat

Traficul pe podurile peste Dunăre între România și Bulgaria de la Giurgiu-Ruse și Calafat-Vidin a fost restricționat luni dimineața din cauza protestelor pe care le desfășoară producătorii de cereale din Bulgaria, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră Giurgiu.

18 Septembrie 2023, 11:40 (actualizat 18 Septembrie 2023, 14:52) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Protestul fermierilor bulgari s-a încheiat în jurul orelor 12.30. Protestul a avut loc la scară națională. Agricultorii au blocat, pentru câteva ore, accesul în țară. Ei sunt nemulțumiți deoarece guvernul de la Sofia a decis să reia importurile de cereale - grâu, foarea soarelui, porumb și rapiță, din Ucraina.

Agricultorii bulgari cer autorităților din țara lor să acționeze așa cum au făcut guvernele Poloniei și Ungariei, care au decis interzicerea în continuare a importurilor din Ucraina, în pofida deciziei UE.

ACTUALIZARE Traficul a fost reluat la frontieră, după protest, timpul de aşteptare al camioanelor a ajuns la 120 de minute

Traficul a fost reluat pe ambele sensuri de mers pe teritoriul Bulgariei, la ieşirea din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu, în urma protestului producătorilor bulgari de cereale care s-a desfăşurat cu începere de la orele 10,00, dar camioanele care ies din ţară au de aşteptat 120 de minute.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, camioanele care ies din România, prin PTF Giurgiu, au de aşteptat 120 de minute, iar cele care intră în ţară au de aşteptat 90 de minute.

Pentru autoturisme timpul de aşteptare este de 30 de minute, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

_____________________

Agricultorii din Bulgaria a programat acțiuni de protest pentru luni 18 septembrie și marți, 19 septembrie.

Producătorii de cereale de la sudul Dunării solicită Guvernului de la Sofia să prelungească restricțiile pentru importul cerealelor din Ucraina.

Fermierii români amenință cu protestele. Ei cer măsuri urgente de protecție, după ridicarea embargoului impus cerealelor ucrainene

Bulgaria a decis joi să renunțe la prelungirea interdicţiei de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie, chiar înainte de decizia CE care nu a prelungit embargoul.

În aprilie, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia - să interzică vânzarea de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina pe teritoriul lor, cu condiţia ca aceste state să nu împiedice tranzitul de cereale ucrainene către alte ţări, aceasta pentru a-şi proteja agricultorii, care atribuie acestor importuri din Ucraina scăderea preţurilor de pe pieţele locale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI