Proteste violente la summitul G20 din Hamburg: magazine vandalizate, maşini incendiate, pagube de milioane de euro

8 iulie 2017, 11:55

Grupările de stânga radicală și anarhiștii amenințaseră, încă înainte de summit, că transformă Hamburgul într-un iad. Și s-au ținut de cuvânt.  Au dat foc la mașini, au spart geamurile băncilor, au vandalizat magazine. Nici dalele din pavaj nu au scăpat.

Pagubele se ridică la milioane de euro. Aproape 200 de polițiști au fost răniți.

Azi noapte, aproape tot orașul a fost învăluit în nori groși de fum, de la baricadele incendiate.

Reuniunea G 20 se încheie astăzi: gazda, cancelara Angela Merkel, i-a avut ca invitați la micul dejun pe noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, și pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Încă se lucrează la declarația finală ce va fi semnată de cele 19 țări puternice ale lumii plus Uniunea Europeană.

Există consens în privința chestiunilor comerciale – cu angajamente concrete de luptă împotriva protecționismului. Lucrurile însă stau diferit la capitolul schimbări climatice.

Poliția a făcut arestări, a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă

Poliția germană a făcut uz de gaze lacrimogene și de un tun cu apă pentru a împrăștia protestele violente.

Abia astăzi în zori, poliţiștii  au reuşit sa calmeze lucrurile. Orașul e împânzit de forțe speciale, cu polițiști înarmați.

Într-o clădire, 13 persoane au fost arestate, a anunțat poliția sâmbătă dimineața, adăugând că zona Schanzenviertel, unde se află strada Schulterblatt și unde au fost concentrate protestele, a devenit mai liniștită. Cu toate acestea, câteva autoturisme au fost incendiate, se spune într-un comunicat al poliției.

(w500) MaČinÄ i

Poliția a subliniat că a fost atacată de demonstranți înarmați cu sticle, pietre și praștii, iar supermarketul din apropiere a fost vandalizat și jefuit de circa 500 de oameni, care ulterior i-au dat foc.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Timo Zill, s-a declarat șocat de violența protestelor care au început joi. „Nu am mai văzut un asemenea nivel de ură și violență”, a declarat el pentru Bild.

(w500) Proteste v

Violențele, care au început joi în timpul protestului „Welcome to Hell”, s-au intensificat vineri.

Potrivit poliției, 197 de ofițeri au fost răniți, unii dintre ei grav. Deocamdată, nu există cifre exacte privind numărul de protestatari răniți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă