Proteste violente în Paraguay, după ce puterea a votat modificarea constituției noaptea, în secret

1 aprilie 2017, 18:41

Constituţia din Paraguay nu permite decât un mandat, de 5 ani, la preşedinţia ţării. Dar actualul preşedinte, Horacio Carters, vrea să fie reales, iar pentru asta cere schimbarea Constituţiei.

Partidele apropiate preşedintelui sunt de acord cu această schimbare şi, în toiul nopţii, în secret, au votat modificarea constituţiei.

Este un subiect sensibil în Paraguay, ca şi în alte ţări latino americane, care au trecut prin dictatură. În 1992, după 35 de ani de regim autoritar, a fost adoptată o nouă constituţie, potrivit căreia este posibil un singur mandat, de 5 ani, în funcţia de preşedinte.

Nu doar în capitala Asuncion au avut loc proteste, ci şi în alte oraşe. Opoziţia afirmă că un protestatar ar fi fost ucis de poliţie, dar informaţiile sunt neclare. Se ştie doar că sunt zeci de răniţi, protestatari, poliţişti, jurnalişti.

După votul din Senat, care a declanşat mânia populară, mai ales că a avut loc în secret, în toiul nopţii, astăzi urma ca schimbarea constituţională să ajungă în camera inferioară, unde trece fără probleme. Votul a fost amânat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite