Proteste violente în Muntenegru la întronizarea noului mitropolit de către Biserica Ortodoxă Sârbă. Manifestanţii au blocat drumul către o mânăstire

5 septembrie 2021, 13:56

Doar gazele lacrimogene și intervenția în forță a polițiștilor au reușit să-i țînă departe pe naționaliștii muntenegreni care încercau să împiedice întronizarea noului mitropolit trimis de biserica sârbă.

Ceremonia a avut loc la mănăstirea din Cetinje, oraș simbol al statului Muntenegru. Episcopul Joanikie a fost numit în luna mai să preia biserica din Muntenegru după ce fostul lider a murit de covid toamna trecută.

Pentru mulți muntenegri însă independența bisericii trebuie să urmeze celei de stat. Așa că încă de ieri au blocat drumurile spre orașul Cetinje iar în jurul mănăstirii unde a avut loc ceremonia au distrus gardurile de protecție în încercarea de a ocupă centrul localității.

Naționaliștii au fost încurajați în acțiunea lor chiar de președintele Milo Djiukanovic aflat în conflict deschis cu biserica. El a acuzat instituția că subminează independența țării și că vrea să readucă Munengru sub controlul Serbiei. O relație tensionată din care șeful statului a avut doar de pierdut: în alegerile parlamentare de anul trecut partidul sau a fost învins, pentru prima oară în 30 de ani, după ce liderii religioși s-au raliat cu opoziția din cauza unei legi promovate de șeful statului și care ar fi permis confiscarea averilor bisericii.

O treime din locuitorii din Muntenegru continuă să se identifice drept sârbi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă