Proteste violente în Georgia după ce un parlamentar rus a ținut un discurs în Parlamentul de la Tbilisi

21 iunie 2019, 12:29

Scene de luptă pe străzile din capitala Georgiei, în jurul Parlamentului. Poliția a recurs la gloanțe de cauciuc si gaze lacrimogene după ce mii de oameni au protestat față de faptul că un parlamentar rus a ținut un discurs în legislativului georgian.  Practic au încercat să ia cu asalt Parlamentul.

Serghei Gavrilov s-a așezat pe fotoliul președintelui parlamentului georgian și a vorbit în rusă în fața unei adunări formate din mai mulți parlamentari din țări creștin-ortodoxe, în cadrul unei reuniuni pe tema ortodoxiei. Opoziția a chemat oamenii să protesteze. S-a cerut demisia președintelui Parlamentului Georgiei, a ministrului de Interne și alegeri anticipate.

Președintele Georgiei a calificat Rusia, după aceste incidente, drept un dușman și un ocupant. De cealaltă parte, ministerul de externe de la Moscova a acuzat forțele opoziției georgiene că ar fi organizat protestele special în timpul vizitei delegației ruse ca să împiedice îmbunătățirea relațiilor dintre cele 2 țări.

În 2008, Georgia a pierdut într-un război de 5 zile cu Rusia, controlul asupra  a două regiuni separatiste proruse Abhazia și Osetia de sud, unde au rămas trupe ruse. Moscova a recunoscut cele două regiuni drept state independente. Georgia și aliații occidentali au denunțat o ocupație militară ilegală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite