Proteste la Universitatea Babeș-Bolyai și la Universitatea de Vest. De joi, grevă japoneză la Universitatea din București

18 aprilie 2018, 20:40

Cu banderole albe la mâini, studenții Universității clujene Babeș-Bolyai au criticat decizia ministrului Educației de a reduce locurile bugetate pentru marile universităţi pentru a le împărţi altora.

Studenții ce puteau să vină la universitățile de top din țară să meargă spre alte universități și astfel să reducă șansa de a ridica unele comunități (…) O astfel de măsură nu face decât să atace marile universități din țară„, subliniază unul dintre protestatari.

Nu este totul foarte transparent în decizia luată de minister și vrem să vedem exact fiecare etapă„, explică o studentă.

Banderole poartă şi studenţii timişoreni ai Universităţii de Vest. „Sunt multe locuri bugetate care au fost tăiate în rândul universităților de elită, ceea ce nu este normal”, acuză o studentă de aici.

Acţiunea celor din Cluj și Timişoara vine la o zi după ce aproximativ 30 de studenți și profesori din București au protestat în fața ministerului. Valentin Popa i-a invitat la discuții, dar explicațiile ministrului nu i-au mulțumit.

Claudiu Crăciun, lector universitar, Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA: „Vom continua să protestăm, pentru că disponibilitatea dânsului de a schimba ceva din decizia inițială pur și simplu nu există„.

După întâlnirea cu studenții, ministrul Educației a trimis un comunicat de presă cu criteriile care au stat la baza repartizării preliminare. Astfel, locurile bugetate au fost redistribuite universităților cu domenii prioritare pentru dezvoltarea României și pentru susținerea absolvenților din mediul rural.

De asemenea, 1.000 de locuri au fost păstrate pentru formarea viitorilor profesori din preuniversitar.

Repartizarea locurilor se va încheia în toamnă, după admiterea în universități.

De joi, este grevă japoneză în Universitatea din București.

„Senatul UB consideră că afirmația ministrului Educației Naţionale, potrivit căreia Universitatea din București nu trebuia să primească de la ARACIS grad ridicat de încredere, a afectat grav demnitatea comunității noastre universitare. Ne așteptăm ca domnul ministru să facă un gest de onoare şi să îşi ceară scuze public celor pe care i-a jignit”, arată Senatul universității într-o declarație adoptată în unanimitate.

Citiți aici textul integral al Declarației Senatului UB

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite