Proteste la deschiderea noii stagiuni a operei La Scala din Milano cu opera unui compozitor rus

La Scala din Milano. Reprezentaţie a operei
La Scala din Milano. Reprezentaţie a operei
8 decembrie 2022, 11:03

Opera a fost ovaţionată timp de 13 minute din partea unui public în care s-au aflat noul prim-ministru al Italiei, Giorgia Meloni, preşedintele Sergio Mattarella şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Întrebată despre protestele stârnite de alegerea operei compozitorului rus, Meloni a declarat că politica şi cultura ar trebui separate, un punct de vedere exprimat de asemenea de Mattarella şi von der Leyen. „Nu avem nimic împotriva poporului rus, împotriva istoriei Rusiei, împotriva culturii ruse„, a spus Meloni reporterilor înainte de spectacol. „Suntem împotriva alegerii politice a celor care au invadat o naţiune suverană”, a adăugat oficialul.

Aproximativ 20 de persoane aflate în faţa operei au fluturat steagul ucrainean în culorile albastru şi galben şi au afişat pancarte care îl denunţau pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei începută în februarie.

„Rusia trebuie să fie izolată. Vrem să fim liberi”, a spus Tatiana Slyusarenko, originară din oraşul ucrainean Irpin, care trăieşte în Italia din 2005. Ea a criticat faptul că La Scala nu şi-a schimbat programul în cele nouă luni de la începutul războiului.

„Cultură rusă doar când războiul se termină”, stătea scris pe una dintre pancarte, potrivit Reuters.

Directorul artistic al La Scala, Dominique Meyer, a apărat luna trecută decizia de a pune în scenă opera compusă de compozitorul rus Modest Musorgski în secolul al XIX-lea. Meyer a spus că opera a fost aleasă cu trei ani în urmă şi nu constituie propagandă pro-Putin.

„Dacă teatrul ar fi anulat opera, ar fi fost un moment foarte prost pentru cultură”, a spus fostul dansator principal de La Scala, Roberto Bolle, prezent în public. „Cultura trebuie să prevaleze asupra tuturor”, a adăugat el.

Activiştii împotriva schimbărilor climatice au aruncat cu vopsea la intrarea în clădirea celebrei opere La Scala înaintea spectacolului de deschidere a noii stagiuni.

Opera de trei ore, bazată pe o piesă a scriitorului rus Aleksandr Puşkin, relatează povestea ţarului Boris Godunov care a înnebunit şi a murit copleşit de vinovăţie pentru uciderea unui tânăr rival la tron, la sfârşitul secolului al XVI-lea.

Regizorul danez Kasper Holten a pus în scenă povestea într-un spaţiu sumbru dar opulent, cântăreţii purtând atât costume contemporane cât şi de epocă.

Basul rus Ildar Abdrazakov a interpretat rolul principal, al lui Godunov, în timp ce soprana rusă Anna Denisova a fost Kseniya, fiica acestuia.

La Scala şi-a deschis miercuri stagiunea 2022-2023, unul dintre cele mai importante momente ale calendarului cultural italian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite