„Tatăl meu nu este terorist, vă rog să-l eliberaţi!” Proteste la Chișinău, după ce șapte cetățeni turci au fost expulzați. Îngrijorare printre oficialii europeni

7 septembrie 2018, 19:10

La Chișinău, intervenția în forță a agenților Serviciului de Informații și Securitate a dat peste cap viaţa celor şapte familii din Turcia, care s-au pomenit cu eticheta de „terorişti” peste noapte. După mai bine de 24 de ore, rudele cetățenilor turci nu știu nimic despre soarta lor. Și consideră absurde explicațiile autorităților.

Avocaţii celor şapte cetăţeni turci au depus o cerere, în procedură de urgenţă, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Dascăli, elevi şi părinţi au cerut în stradă eliberarea profesorilor turci. Manifestanţii au trimis și o petiție autorităţilor Republicii Moldova.

Îngrijorare și printre oficialii europeni. Comisarul european Johannes Hahn transmite, într-un mesaj pe Twitter, că așteaptă ca autoritățile din Republica Moldova să respecte procedurile judecătorești.

Iar 7 europarlamentari, în frunte cu deputatul Monica Macovei, critică acțiunile Serviciului de Informații de la Chișinău, într-o scrisoare trimisă premierului şi preşedintelui țării.

Șapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului ‘Orizont’, au fost expulzaţi din Republica Moldova pe motiv că ar avea legături cu o grupare islamică şi pun în pericol securitatea naţională. Liceul face parte din reţeaua de şcoli înfiinţate de ‘Lumina’, organizație despre care se spune că e finanţată de Fethullah Gülen, opozantul preşedintelui turc Recep Erdogan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite