Proteste la Ankara. Preşedintele Erdogan vrea puteri sporite

9 ianuarie 2017, 19:57

Sute de oameni au încercat să se apropie de clădirea parlamentului, dar au fost îndepărtaţi de forţele de ordine. Legislativul începe astăzi discutarea proiectului legislativ care va fi supus în perioada următoare votului în plen.

Dar, cum parlamentul este dominat de partidul Justiţie şi Dezvoltare de guvernământ, strâns legat de preşedintele Erdogan, modificările constituţionale vor fi aprobate fără probleme.

În primăvară, proiectul va fi supus unui referendum. Daca va fi aprobat, Turcia va deveni un regim executiv prezidenţial.

Protestele au loc pe fondul negocierilor dintre Turcia şi Rusia privind criza din Siria. Ankara ar dori ca noua administraţie americană să se alăture eforturilor de rezolvare politică a conflictului.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei:  „Ne-am îmbunătăţit relaţiile cu SUA  sub diferite administraţii. Am construit un parteneriat strategic. Cooperarea în  cadrul NATO a adus o nouă dimensiune relaţiei noastre.  Vrem să dezvoltăm relaţiile cu noua administraţie  pe baza intereselor comune şi a înţelegerii.  Sperăm ca SUA să nu repete greşelile administraţiei Obama.”

Rusia şi Turcia pregătesc negocieri între guvernul de la Damasc şi opoziţia siriană în capitala Kazahstanului, Astana. Nu a fost stabilită încă o dată a reuniunii, dar preşedintele sirian, Bashar Al Assad, a declarat într-un interviu difuzat de mass media din Franţa că este gata să elibereze întreg teritoriul ţării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite