Proteste în Taiwan față de invazia Rusiei în Ucraina

Proteste in Taiwan față de invazia Rusiei în Ucraina
Proteste in Taiwan față de invazia Rusiei în Ucraina
6 martie 2022, 10:27

„Sunt aici în solidaritate cu oamenii din Taiwan și cu alte naționalități care au venit aici pentru a protesta împotriva războiului”, a spus Oleg Nevenglovski, un ucrainean care locuiește în Taiwan de doi ani, arată CNN.

„Este important ca toată lumea să se trezească și să ridice vocea – oricum poate – pentru a le reaminte altora că acesta nu este doar un război împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii umanități. Cu toții vrem să se oprească, dar nu pot să văd. Mi-e frică pentru națiunea mea, mi-e frică pentru poporul meu”, a continuat el.

Anatoli Bakurov, un ucrainean care locuiește în Taiwan de 10 ani, a spus că, deși unii oameni au comparat adesea Taiwanul cu Ucraina, el este mai optimist cu privire la viitorul Taiwanului.

„Țara vecină știe acum costul unei invazii”, a spus el, referindu-se la China continentală.

„De asemenea, chiar dacă armata ta este mult mai puternică, nu înseamnă nimic pentru că toți oamenii civili din țara mică se vor reuni și vor ataca tancurile tale fără arme. Nu vei cuceri niciodată nicio țară.”

Protestul a avut loc în Piața Libertății, un loc de adunare din Taipei, care a jucat un rol cheie în tranziția Taiwanului de la un partid unic la o democrație în anii 1990.

Taiwan și-a arătat sprijinul pentru Ucraina, anunțând recent că va dona țării 27 de tone de consumabile medicale. Deși ar putea exista paralele între Taiwan și Ucraina – ambele sunt democrații prietenoase cu Occidentul al căror status quo ar putea fi schimbat de autocrații puternice – experții se întreabă cât de mult ar putea obține Beijingul din criza în spirală din Ucraina atunci când vine vorba de orice acțiuni viitoare față de Taiwan.

În cazul Taiwanului, Partidul Comunist Chinez urmărește o eventuală „reunificare” cu insula auto-condusă pe care o pretinde drept teritoriu, deși nu a guvernat-o niciodată – și nu a exclus să facă acest lucru prin forță.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite