Proteste în stradă, față de modificarea Codurilor Penale. În București au avut loc incidente între manifestanți și jandarmi

20 iunie 2018, 19:16

ACTUALIZARE Jandarmeria Română a transmis, joi, un comunicat prin care informează jandarmii din cadrul DGJMB au condus la secția de poliție 6 persoane, în vederea identificării acestora și luării măsurilor legale. De asemenea, menționăm că au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 7.500 lei. Referitor la aspectele apărute în spațiul public, cu privire la ridicarea de către jandarmi a unui jurnalist german, facem următoarele precizări: Jandarmeria Română sancționează comportamentul necorespunzător pe care îl manifestă o persoană, indiferent de calitatea acesteia. Cel în cauză a forțat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia și conducerea la Secția de Poliție unde a fost sancționat contravențional cu amendă de 500 lei. Pe de o parte, menționăm că, deși persoana respectivă a susținut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscripționat ”PRESS” nu reprezintă un act oficial. Pe de altă parte, reiterăm faptul că, indiferent de calitatea profesională pe care o are orice persoană care participă la acest gen de evenimente publice trebuie să aibă un comportament adecvat și să respecte indicațiile forțelor de ordine care se află în stradă pentru liniștea și siguranța tuturor cetățenilor.

_______________________________________________________

Ca de fiecare dată, mobilizarea s-a dat pe rețelele de socializare. Primii oameni au ajuns în Piața Victoriei în jurul orei 18.00. I-a adus în stradă votul de luni seara, din Parlament, când aleșii din coaliție au votat pe repede înainte modificări la Codul de procedură penală – modificări considerate controversate și care vor schimba modul de a se face justiție în Romania.

Pe măsură ce mulțimea se aduna, jandarmii încercau să-i țină sub control pe cei care blocau traficul. De aici până la îmbrânceli, nu a mai fost decât un pas.

Jandarmeria a anunțat că a dat două amenzi, însă cei de la organizația Corupția Ucide spun că zeci de protestatari au fost ridicați cu dubele. În mai multe rânduri, forțele de ordine au încercat să-i ridice pe manifestanții care se așezaseră pe carosabil.

Și în principalele orașe din țară, mii de oamenii au ieșit în stradă și le-au cerut guvernanților să renunțe la amestecul politicului în justiție. Protestatarii sunt revoltați de modificările aduse Codului de Procedură Penală și de viteza cu care acestea au fost adoptate de Parlament. La Cluj au protestat aproximativ 5000 de persoane.

Câteva zeci de români s-au adunat miercuri seara în Piața Drepturilor Omului Trocadero din Paris în semn de solidaritate cu cei care protestează în țară.

ORA 23.30 În urma incidentelor din Piața Victoriei, provocate de un grup de persoane care a blocat traficul pe bdul Aviatorilor, jandarmii au condus la secție 6 persoane care vor fi identificate și ulterior stabilite măsurile de sancționare. Recomandăm persoanelor care participă la manifestații în spațiul public să respecte și drepturile celorlalți cetățeni care desfășoară alte activități, arată un comunicat al Jandarmeriei.

ORA 21.50 Aproximativ două mii de persoane sunt în Piața Victoriei din București.

ORA 20.15 În Piața Victoriei din București, oamenii strigă „Uniți salvăm toată România!” , a transmis Vlad Ungar pentru Telejurnalul de la ora 20.00.  Au avut loc îmbrânceli între protestatari și jandarmi, dar spiritele s-au liniștit. Oamenii încă vin în Piață, de la metrou.

Și în principalele orașe din țară oamenii au ieșit în stradă. Manifestanții le-au cerut guvernanților să renunțe la amestecul politicului în justiție.

ORA 19.15 Au avut loc câteva incidente, a transmis reporterul Vlad Ungar pentru Telejurnalul de la ora 19.00. Jandarmii au încercat să ridice câțiva dintre manifestanți. Se scandează „Rușine!” și „Fără violență!”

Oamenii sunt nemulțumiți de modificările aduse Codului de procedură penală și de modul în care acestea au fost adoptate în Parlament.

Un nou Cod de Procedură Penală, contestat inclusiv de magistrați și care se va aplica pentru prima dată retroactiv, a fost votat în mare viteză, luni, de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Opoziția a reclamat că nu a avut timp să citească cele 300 de pagini ale raportului primit de la Comisia Iordache și că nu a existat o dezbatere reală. Camera Deputaților este decizională. Opoziția a anunțat că va contesta proiectul la Curtea Constituțională.

Cele mai importante și controversate modificări care vizează Codul de Procedură Penală sunt:

  • instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi
  • revizuirea hotărârilor definitive poate fi cerută în cazul în care verdictul nu e semnat de judecătorii care au participat la proces
  • durata urmăririi penale este redusă la un an
  • denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă

Deputații USR au criticat prezența în sală a secretarului general al PSD, Marian Neacșu, care nu este nici parlamentar, și nici angajat al instituției. Drept urmare, i s-a cerut să plece din sală, deoarece prezența sa ar fi ilegală, susțin reprezentanții Opoziției.

„PSD încearcă să amputeze puterile Justiției şi votează legi cu dedicație pentru Dragnea” – a fost reacția preşedintelui Klaus Iohannis referitor la modificarea fulger a Codului de procedură penală. Parchetul General şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ce s-a întâmplat luni seara, iar Înalta Curte a atacat, la CCR, modificarea Codului. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu apără decizia luată în Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite