Proteste în Rusia față de mobilizarea parțială anunțată de Putin, peste 1000 de arestări. Procuratura rusă a anunțat că vor fi consecințe drastice pentru cei care protestează

Foto: Twitter
Foto: Twitter
21 septembrie 2022, 16:35

ACTUALIZARE Sunt deja peste 1400 de persoane arestate. Procuratura rusă a avertizat că orice acțiune de protest neautorizată va fi descurajată. La Moscova, forțele de ordine au intervenit fără menajamente și i-au băgat direct în dubă pe rușii care protestau. La fel s-a întâmplat și la Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui Putin, unde femei și bărbați au fost reținuți de polițiștii înarmați. Până și în Siberia, oamenii au protestat în piețele publice față de decretul de mobilizare. Tinerii au scandat “NU vrem război!”, iar polițiștii i-au dus la dube.

ACTUALIZARE La Moscova protestele sunt aproape de punctul de a se încheia pentru ziua de miercuri. În capitala Federației Ruse a început o ploaie torențială. Potrivit ultimelor informații transmise de grupul independent OVD-Info, 525 de persoane care protestau au fost arestate în toată Rusia.

ACTUALIZARE Jurnaliştii AFP au asistat la cel puţin 50 de arestări la Moscova, iar la Sankt Petersburg poliţia a ridicat din centru un autobuz plin cu manifestanţi.

ACTUALIZARE Protestele sunt în plină desfășurare în Moscova și Sankt Petersburg. Platformele media anunță 425 de arestări în 24 de orașe din Feredația Rusă, a transmis pentru Telejurnal, Liviu Iurea.

Protestele au început din Extremul Orient rus au continuat în partea Siberiei și pe seara au început protestele la Moscova și Sankt Petersburg.

Potrivit platformelor media online, care contabilizează arestările, în numai o oră la Moscova au fost arestate 120 de persoane la Moscova iar la Sankt Petersburg 126 de persoane.

Poliția înconjoară un grup de protestatari, îî remarcă pe cei mai vocali și apoi îi extrag din grup.

După începerea protestelor, s-a remarcat că internetul a început să meargă tot mai greu, a transmis  corespondentul TVR.

În legătură cu cozile de la granița Rusiei cu Finlanda, singura țară Schengen care mai are granița deschisă pentru ruși, autoritățile finlandeze au dezmințit informațiile apărute pe rețelele de socializare.

Într-adevăr există dorința rușilor să plece dar nu prea mai au opțiuni. Țările Baltice au închis granița cu Federația Rusă și au spus clar că nu vor face excepții, iar puținele curse care mai sunt spre Europa, via Turcia, Armenia sau Azerbadjan, pentru următoarele zile, au biletele sunt epuizate. Potrivit legislației actuale este posibil ca la graniță să existe o listă și rușii vizați de mobilizarea generală să nu poată să plece.

ACTUALIZARE Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, a transmis pentru Telejurnal, că nu sunt informații oficiale, însă potrivit unor canale media de pe internet autoritățile ar fi făcut peste 100 de arestări pe întreg teritoriul Federației Ruse. Ekaterinburg este orașul în care protestele ar avea cea mai mare amploare. Cel mai probabil protestele vor continua și zilele următoare.

Procuratura rusă a anunțat că vor fi consecințe grave pentru cei care protestează, deoarece nicio acțiune de protest nu este autorizată.

Încă din luna martie, Facebook și Instagram au fost restricționate in Rusia.

ACTUALIZARE Imagini cu cozi de mașini la granița dintre Rusia și Finlanda sunt postate pe rețelele sociale. Imaginile sunt însă contestate și nu sunt verificate.

ACTUALIZARE Apar tot mai multe imagini cu proteste din orașele rusești, postate pe rețelele de socializare. Se spune că forțele ruse fac arestări în încercarea de a dispersa protestatarii.

 

Procuratura din Moscova a avertizat miercuri că persoanele care participă la mitinguri „ilegale” vor fi pedepsite conform legislației ruse în vigoare, informează agenția rusă de presă TASS.

„Astăzi au loc proteste împotriva mobilizării în mai multe orașe rusești, majoritatea acțiuni la scară redusă care au dus la câteva arestări”, a relatat pe Twitter reporterul Matthew Luxmoore de la The Wall Street Journal.

Până la această oră, au avut loc proteste în Tomsk și Novosibirsk.

Miercuri, după anunțul liderului de la Kremlin, mișcarea anti-război „Vesna” i-a chemat pe ruși la acțiuni de protest.

„Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”, se arată în apelul lansat miercuri.

În cursul dimineții de 21 septembrie, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia. Adresându-se rușilor, el a spus că face acest lucru „pentru a proteja patria, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia, pentru securitatea poporului și oamenilor din teritoriile eliberate”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite