CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA

Proteste în mai multe spitale din Rusia. Cadrele medicale care tratează bolnavi de COVID cer bonusurile promise

În multe regiuni din Rusia, e revoltă în spitale. Președintele Putin le-a promis bani în plus la salariu tuturor cadrelor medicale care tratează bolnavi de COVID. Dar bonusurile nu au ajuns la cei care le așteaptă. Corespondentul TVR, Liviu Iurea, are amănunte.

20 Mai 2020, 08:39 (actualizat 20 Mai 2020, 08:43) |

Nu am primit banii promiși. Nici medicii, nici personalul de pe ambulanţă, nici infirmierele, nici şoferii. Nimeni. Nicio rublă, nici măcar o copeică.

Așa au protestat medicii din Armavir în sudul Rusiei pentru că nu au primit sumele compensatorii promise. Au fost și situații bizare: în Extremul Orient Rus, la Cita personalul medical a încasat sume infime deoarece conducerea spitalelor a calculat la minut timpul acordat îngrijirii unui bolnav cu COVID 19.

Valentina Solodukhina, asistentă medicală: Am primit sume diferite. Cel mai mult, 500 de ruble (n.r. 7 dolari), 200 de ruble, 138 de ruble, 60 de ruble, ba chiar şi 30 de ruble a primit cineva. Cam astea sunt plăţile suplimentare pentru că luptăm împotriva coronavirusului.

În alte regiuni , autoritățile au spus clar că nu sunt bani pentru plata sumelor compensatorii.

Natalia Solomatova, asistentă medicală: Pe oricine am întrebat din conducere, ni s-a răspuns: "Putin a promis că vă plăteşte! Putin să vă dea banii!"

Pe 15 mai președintele rus a promis stimulente pentru diferite categorii din domeniul sanitar: medicii primesc 1100 de dolari, personalul sanitar 680 de dolari iar șoferii de pe ambulanță câte 340 de dolari - bani în plus la salariu.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Ascultaţi-mă cu atenţie! Aşa am convenit şi am spus-o destul de clar: banii trebuie plătiţi celor care au lucrat cu bolnavii de COVID.

Procuratura rusa a demarat anchete acolo unde nu s-au achitat banii promiși. Premierul Mihail Mishustin a dat 24 de ore guvernatorilor să acopere toate restantele. Vladimir Putin organizează o ședință de bilanț și promite sancțiuni dure pentru responsabilii care nu au făcut plățile integral și la timp.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI