Proteste în Macedonia de Nord. Subiecte de interes național, în dispută cu Bulgaria. Franța a propus un proiect de amendare a Constituției Macedoniei de Nord

9 iulie 2022, 15:06

Sute de oameni și-au parcat mașinile în jurul guvernului și pe străzile din apropiere. Au fost blocate și câteva drumuri regionale.

Macedonia de Nord a sperat că acordul din 2017, încheiat cu Grecia, va deschide calea procedurilor de aderare după decenii de dispută. Dar Bulgaria a exprimat un veto în 2020 din cauza unor probleme naționale esențiale, cum ar fi istoria și limba.

Hristijan Mickoski, liderul opoziţiei:Practic, actualul guvern, numit artificial, ne-a trădat. I-a trădat pe oameni şi noi ne opunem acestui lucru. Nu vom accepta niciodată acest tratat, deoarece este opus interesului naţional şi este împotriva identităţii noastre„.

Pentru a debloca impasul, Franța, care a deținut președinția Uniunii Europene, a propus un proiect de amendare a Constituției Macedoniei de Nord.

Modificarea ar duce la recunoașterea unei minorități bulgare, restul problemelor ar urma să fie negociate de guvernele de la Skopje și Sofia.

Protestăm împotriva propunerii bulgare, nu este un acord european, este o propunere bulgărească. De aceea ne revoltăm şi vom merge până la capăt. Suntem un popor suveran, pe teritoriul nostru, şi Europa trebuie să ne întrebe ce dorim, nu să lase câţiva oameni să decidă pentru noi„.

Vor să ne nege limba macedoneană şi identitatea noastră şi, de asemenea, se amestecă în politica noastră„.

Bulgaria a anulat luna trecuta veto-ul împotriva deschiderii negocierilor cu Macedonia de Nord.

Parlamentul de la Skopje va dezbate propunerea Sofiei săptămâna viitoare.

Fosta republică iugoslavă, singura care a obținut independența pașnic, a aderat la NATO în 2020, dar nu și la Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite