Proteste în Belarus. Zeci de mii de oameni cer demisia președintelui Lukașenko

24 august 2020, 13:36

Manifestanţii au ocupat, ca de fiecare dată, Piaţa Independenței din Minsk – deși armata avertizase că va împiedica orice tentativă de violare a păcii şi ordinii în preajma monumentelor istorice ale ţării. Anunțul a venit sub forma unui comunicat amenințător, în care scria „De această dată veţi avea de-a face cu armata nu cu poliţia”. Un avertisment dat după ce contestatul președinte Lukașenko le ordonase militarilor să apere simbolurile și integritatea națiunii.

În timp ce mulțimea îl contesta în stradă, șeful statului a descins la Palatul prezidențial din elicopter, cu o armă automată în mâna și vestă antiglonț.

Tot zeci de mii de oameni au manifestat și în țara vecină, Lituania. Au format un uriaș lanț uman, întins pe 34 de km, din centrul capitalei Vilnius până la granița cu Belarus.

Un pilot a avut inițiativa să arunce flori în mulțime. A fost o emoționantă declarație de solidaritate cu protestatarii din Belarus, dar și cu lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania. Ea nu a participat la eveniment din motive de securitate.

Tihanovskaia a fost principalul contracandidat al lui Lukașenko la alegerile din 9 august, când actualul președinte ar fi obținut 80% din voturi. Acuzațiile de fraudare a scrutinului au declanșat însă proteste imense la adresa lui.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite