Proteste în 58 de orașe din Spania față de creșterea necontrolată a prețurilor

24 martie 2022, 19:26

Cele mai mari proteste au fost în Madrid și Barcelona. Nemulțumirea a ajuns la cote maxime în Spania. În urmă cu un an, inflația era 0, iar acum a ajuns la 7,6 % – cel mai înalt nivel din ultimii 35 de ani. Prețul la curent a crescut în medie cu 80 de procente, cel mai ridicat tarif înregistrându-se la câteva zile de la izbucnirea războiului: 700 de euro pe megavat/oră.

Jose Alvarez, președintele Sindicatului UGT: „Joi și vineri Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri ca să pună capăt acestui sistem de regularizare a prețurilor care falimentează micii întreprinzători, alimentează companiile și falimentează cetățenii acestei țări.”

Protestele au continuat până la lăsarea serii în multe orașe din Spania. În Valencia oamenii au îndurat o ploaie torențială pentru a-și striga nemulțumirile în stradă.

În Spania facturile la utilități, combustibili și alimente cresc necontrolat de la o zi la alta, iar cetățenii au ieșit în stradă pentru a le cere autorităților să se implice în regularizarea prețurilor.

Carburanții s-au scumpit cu 50%, gazul cu 30%, iar coșul zilnic cu 5,6 %. Greva transportatorilor generează pierderi de 130 de milioane de euro pe zi doar în sectorul agroalimentar. Însă mai multe fabrici și-au suspendat activitatea din cauza lipsei de aprovizionare cu materie primă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă