Sindicatele, patronatele și oamenii de rând din Spania își pun speranțele în negocierile din aceste zile de la Consiliul European. Între timp, continuă grevele transportatorilor, fermierilor și pescarilor, iar pierderile din sectorul agroalimentar se apropie de 1 miliard de euro.
Cele mai mari proteste au fost în Madrid și Barcelona. Nemulțumirea a ajuns la cote maxime în Spania. În urmă cu un an, inflația era 0, iar acum a ajuns la 7,6 % - cel mai înalt nivel din ultimii 35 de ani. Prețul la curent a crescut în medie cu 80 de procente, cel mai ridicat tarif înregistrându-se la câteva zile de la izbucnirea războiului: 700 de euro pe megavat/oră.
Jose Alvarez, președintele Sindicatului UGT: "Joi și vineri Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri ca să pună capăt acestui sistem de regularizare a prețurilor care falimentează micii întreprinzători, alimentează companiile și falimentează cetățenii acestei țări."
Protestele au continuat până la lăsarea serii în multe orașe din Spania. În Valencia oamenii au îndurat o ploaie torențială pentru a-și striga nemulțumirile în stradă.
În Spania facturile la utilități, combustibili și alimente cresc necontrolat de la o zi la alta, iar cetățenii au ieșit în stradă pentru a le cere autorităților să se implice în regularizarea prețurilor.
Carburanții s-au scumpit cu 50%, gazul cu 30%, iar coșul zilnic cu 5,6 %. Greva transportatorilor generează pierderi de 130 de milioane de euro pe zi doar în sectorul agroalimentar. Însă mai multe fabrici și-au suspendat activitatea din cauza lipsei de aprovizionare cu materie primă.