Proteste faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului penal. Manifestanţii şi-au strigat nemulţumirea la sediile PSD şi ALDE

22 ianuarie 2017, 17:24

Ordonanţele guvernului privind amnistia şi graţierea au scos în stradă în jur de 30 mii de bucureşteni. Protestul a început în Piaţa Universităţii la ora 17 şi s-a sfârşit în jurul orei 22. Preşedintele Klaus Iohannis s-a alăturat, pentru scurt timp, protestatarilor din Piaţa Universităţii. A făcut declaraţii dure la adresa celor care susţin ordonanţele. Preşedinţia a cerut retragerea propunerilor Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis, declaraţii în Piaţa Universităţii: „Am venit aici, în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, ca sa-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici, cu probleme penale, vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Or, aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”.


 

ACTUALIZARE 22.08 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a reacţionat duminică seara pe Facebook, spunând că, abia întors din SUA, l-a găsit pe preşedintele Iohannis „în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României”. „E un început de lovitură de stat”, a spus Liviu Dragnea, adăugând că „Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violenţă”.

ACTUALIZARE 21.50 Reporterul TVR Daniel Dude transmite că protestul s-a încheiat. Nu au fost incidente raportate.

ACTUALIZARE 21.38 Sociologul Marius Pieleanu pune în discuţie, la Ediţia Specială, şi dezbaterea pe tema amnistierii faptelor penale. Jurnalistul Alecu Racoviceanu vorbeşte despre cum s-au manifestat politicienii în această perioadă.

ACTUALIZARE 21.22 Protestatarii s-au împărţit în mai multe grupuri, transmite Eugen Rusu, pentru Ediţia Specială. O parte merg la sediul ALDE, alţii se întorc în Piaţa Universităţii, iar alţii au început să plece spre case.

ACTUALIZARE 21.15 La TVR continuă transmisia LIVE a protestului, într-o Ediţie Specială. În studio, jurnaliştii Liviu Avram şi Val Vâlcu comentează resorturile acestor proteste.

ACTUALIZARE 21.02 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a cerut jandarmilor să părăsească sediul PSD, a anunţat moderatorul Radu Tudor în Ediţia Specială de pe TVR 1.

ACTUALIZARE 21.01 Şoseaua Kiseleff este ocupată cu totul şi manifestanţii s-au împărţit în două, pentru că o parte dintre ei s-au îndreptat spre Arcul de Triumf, mai exact spre sediul partidului ALDE, transmite Eugen Rusu, pentru Ediţia Specială de pe TVR 1. Iar o parte au rămas în faţa sediului PSD. Protestul este paşnic, au venit şi forţele speciale ale Jandarmeriei. I-am auzit spunând că sunt între 10 şi 15 mii de oameni, a transmis Eugen Rusu.

ACTUALIZARE 20.40 În jur de 28.000 – 30.000 de oameni au ajuns la sediul PSD şi scandează „DNA să vină să vă ia!”


ACTUALIZARE 20.38 Protestatarii din Bucureşti au ajuns în faţa sediului PSD.


ACTUALIZARE 20.28 Sunt în jur de 30.000 de protestatari în Capitală, transmite Telejurnalul.

ACTUALIZARE 20.15 Sute de protestatari au spart cordonul de jandarmi din Piaţa Victoriei şi se îndreapta pe Şoseaua Kiseleff, pentru a ajunge la sediul PSD, transmite Andreea Anghel, pentru Telejurnal.

ACTUALIZARE 20.10 Proteste similiare au loc în oraşe din toată ţara – la Sibiu, Braşov, Timişoara, Baia Mare, Cluj, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Galaţi, Alba Iulia, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Suceava, Piteşti.

Mulţimi uriaşe sunt şi în alte oraşe: peste 3 mii de oameni în Cluj, peste două mii în Iaşi.

Ramona Cărpenişan transmite de la Timişoara, pentru Telejurnal.

ACTUALIZARE 20.07 În Piaţa Victoriei sunt mii de oameni şi sute de jandarmi. Continuă să vină protestatari şi din alte zone, nu doar din Piaţa Universităţii. Traficul a fost blocat parţial, ne transmite Andreea Anghel.

ACTUALIZARE 20.05 Eugen Rusu este alături de manifestanţii din Piaţa Victoriei. Aceştia au avut un moment de tăcere, după care au cântat imnul României.

ACTUALIZARE 19.33 Coloana de manifestanţi a ajuns în Piaţa Victoriei.


ACTUALIZARE 19.27 Sociologul Marius Pieleanu comentează evenimentele din stradă şi venirea preşedintelui Klaus Iohannis în Piaţa Universităţii.

ACTUALIZARE 19.25 Jurnalistul Liviu Avram explică motivele pentru care au loc protestele.

ACTUALIZARE 19.20 Analistul politic Andrei Țăranu, despre protestul din Piața Universității. Imagini de pe bulevardul Lascăr Catargiu.


ACTUALIZARE 19.17 Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, pentru Telejurnal, că protestele sunt îndreptăţite, dar a criticat baia de mulţime pe care a făcut-o preşedintele Klaus Iohannis în mijlocul manifestanţilor.


ACTUALIZARE 19.02 Eugen Rusu a ajuns, împreună cu manifestanţii, în Piaţa Romană şi ne transmite de acolo. Sunt 15.000 de manifestanţi.


ACTUALIZARE 18.50 Reporterii TVR care însoţesc coloana de manifestanţi spun că sunt în jur de 15.000 de oameni între Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei. Manifestaţii similare au loc şi în alte oraşe din ţară.

ACTUALIZARE 18.43 Eugen Rusu transmite pentru TVR 1 că circulaţia este blocată pe sensul dinspre Piaţa Victoriei spre guvern. Coloana este desfăşurată pe Bulevardul Magheru, pe două benzi de circulaţie. Potrivit Andreei Anghel, sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei circa 10.000 de oameni.

(w300) Protest laO manifestaţie cu aceeaşi temă a avut loc astăzi şi la Bruxelles, a transmis corespondentul TVR Lucian Pîrvoiu.

ACTUALIZARE 18.34 Andreea Anghel este în Piaţa Victoriei, unde urmează să ajungă protestatarii. Circa 5.000 de oameni sunt aşteptaţi să ajungă acolo, spune Andreea Anghel, în Ediţia Specială de la TVR 1.

(w380) 10. MarÈ™

ACTUALIZARE 18.30 Eugen Rusu a transmis, într-o Ediţie Specială, la TVR 1, că în Piaţa Universităţii s-au adunat circa 2.000 de oameni.

ACTUALIZARE 18.21 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Universităţii şi a făcut declaraţii.


(w380) Klaus Ioha

ACTUALIZARE 18.17 Manifestanţii din Piaţa Universităţii pleacă spre Piaţa Victoriei.

(w380) 9. MarÈ™ s

ACTUALIZARE 18.15  Protestatarii au blocat circulaţia autovehiculelor la Piaţa Universităţii.


Aceasta este cea de-a treia zi de proteste faţă de cele două proiecte de ordonanţă ale Ministerului Justiţiei, după cele de miercuri şi joi. Manifestaţii similare au loc in mai multe oraşe din ţară.

(w380) 3. Protest

Protestatarii din Piaţa Universităţii din Bucureşti scandează, printre altele, ”PSD – ciuma roşie”, ”DNA – să vină să vă ia”, ”DNA – nu uita, noi suntem de partea ta”. Aceştia poartă pancarte cu mesaje precum ”Referendum pentru toţi, să ştim dacă suntem hoţi”, ”Acasă e cald şi bine, dar eu strig şi pentru tine”.

Miercuri dimineaţă, pe 18 ianuarie, pentru prima dată în mandatul său, preşedintele Klaus Iohannis a simţit nevoia să conducă şedinţa de Guvern. I-a fost teamă că modificarea codurilor penale şi graţierea vor face obiectul unor ordonanţe de urgenţă adoptate în secret. Premierul Sorin Grindeanu i-a garantat, însă, că nu există nicio intenţie în acest sens. Dar proiectele de ordonanţă există şi au intrat în dezbatere publică. Gestul neaşteptat al preşedintelui s-a petrecut în absenţa din ţară a liderului PSD, Liviu Dragnea.

2500 de deţinuţi ar urma să scape de executarea condamnărilor prin ordonanţa de urgenţă pentru graţiere. De exemplu, pedepsele cu închisoare de până la 5 ani vor fi graţiate.

Şi vor fi înjumătăţite condamnările pentru deţinuţii de 60 de ani, femeile însărcinate sau care au copii de până la 5 ani.

Ministerul Justiţiei propune şi redefinirea in codul penal a abuzului in serviciu. Astfel, printre beneficiarii celor doua ordonante vor fi si condamnati sau inculpati celebri ori politicieni. Magistratii au acuzat ca sunt legi cu dedicatie si au cerut sa fie consultati.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite