EDIŢIE SPECIALĂ

Proteste fără precedent în ultimii 25 de ani. Incidente provocate de huligani infiltraţi la manifestaţia paşnică din Piaţa Victoriei

Toată România fierbe. Decizia guvernului Grindeanu de modificare a Codurilor Penale peste noapte a revoltat opinia publică. Oamenii şi-au strigat din nou nemulţumirea în stradă în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării.

01 Februarie 2017, 09:43 (actualizat 02 Februarie 2017, 20:23) Știrile TVR |
Cel mai mare protest de după Revoluție
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Piaţa Victoriei a devenit centrul revoltei faţă de decizia Guvernului de a modifica prevederi din Codul Penal prin ordonanţă de urgenţă. Aproximativ 150 de mii de oameni au ieşit în stradă, miercuri seara - un protest de o amploare fără precedent în ultimii 25 de ani. Sute de mii de oameni au ieşit pe stradă şi în zeci de oraşe din ţară. Proteste au fost şi în diaspora.

ORA 01.05 Premierul Sorin Grindeanu a reacţionat după protestul din această seară. "Din nefericire, un protest pașnic s-a transformat, în această seară, într-unul violent. De la bun început, țin să precizez că respect dreptul românilor de a protesta. Trăim, însă, zile în care manipularea atinge cote alarmante. Cum spuneam, din păcate, în această seară, situația a degenerat și vorbim despre doi jandarmi și trei protestatari răniți care se află la spital pentru îngrijiri medicale. Fac un apel la calm și la o informare corectă a românilor care sunt îngrijorați de situația de astăzi. Mulțumesc Jandarmeriei Române pentru modul în care a acționat în această seară, convins fiind că totul ar fi decurs normal dacă anumite grupări nu ar fi recurs la violență", a scris şeful Guvernului pe pagina sa de Facebook.

ORA 00.40 Protestele s-au încheiat.  Pe strada  Berzei au fost făcute ultimele arestări, au fost urcate în dube cam 30 de persoane. Este linişte în Piaţa Victoriei, se face curăţenie. Au rămas în zonă  doar jandarmi, presa şi cei de la curăţenie.

ORA 00.35 Încă un civil a fost adus la Spitalul de Urgenţă Floreasca. În total sunt 5 răniţi: 2 jandarmi şi 3 civili. Niciunul nu este în stare gravă.

ORA 00.20 Pe strada Berzei au fost culcaţi la pământ câţiva huligani. Jandarmii îi percheziţionează.

ORA 00.05 Jandarmii încearcă să disperseze huliganii rămaşi în Piaţă,  a transmis Alexandru Costache pentru Ora de Ştiri.

ORA 23.55 Aproximativ 2000 de persoane mai sunt acum în Piaţa Victoriei, a transmis reporterul Alexandru Costache pentru Ora de Ştiri. Ei nu au nicio legătură cu cei care au venit să protesteze paşnic. Sunt huligani, membri ai galeriilor de fotbal din Bucureşti şi din Ploieşti. Au venit să strice acdeste proest, să se bată cu jandarmii.

ORA 23.45 Bogdan Opriţa, coordonator SMURD, la Ora de Ştiri: La Spitalul de Urgenţă Floreasca au fost aduşi patru răniţi, doi jandarmi şi doi protestatari. Toţi sunt stabili.

ORA 23.25 Foc în Piaţa Victoriei. Huliganii au incendiat un panou publicitar şi jandarmii încearcă să-l stingă, a transmis Alexandru Costache aflat la faţa locului. Piaţa Victoriei este un câmp de luptă, potrivit reporterului TVR.  Un jandarm şi un civil au fost răniţi.

ORA 23.19 Huligani au fugit înspre Kisseleff şi Aviatorilor. Forţele de ordine încearcă să îi respingă în acele zone. În Piaţă mai sunt câteva mii de oameni, dar oamenii pleacă încet-încet, rămân doar grupurile violente, a transmis Alexandru Costache pentru Ora de Ştiri. Un jandarm a fost rănit, a sosit ambulanţa pentru a-i acorda primul ajutor.

ORA 23.15 Manifestanţii turbulenţi au aruncat cu petarde în jandrami şi aceştia au repins atacurile,  a transmis reporterul Sorin Năstase, aflat la faţa locului, pentru Ora de Ştiri. Manifestanţii au luat gardurile  pe sus. Toţi cei din grupul turbulent sunt foarte tineri şi au cagule pe faţă, sunt mascaţi. Marea masă de oameni paşnici a început să se retragă din Piaţă.

ORA 23.10 Jandarmii încearcă să respingă atacurile grupurilor turbulente. Mai multe persoane au fost reţinute.

ORA 22.55 Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat în direct la TVR că face apel la manifestanţii din Piaţa Victoriei ca, pentru siguranţa lor, să părăsească Piaţa sau să se delimizete de elementele care produc turbulenţe.

ORA 22.38 Incidente în Piaţa Victoriei. Au fost aprinse torţe. Jandarmii folosesc gaze lacrimogene. Se pare că turbulenţele au fost provocate de un grup de membri ai unor galerii de fotbal. Zeci de mii de oameni sunt încă în faţa sediului guvernului.

ORA 22.30 Oamenii încep să plece din Piaţa Victoriei.

ORA 22.00 Aproximativ 150 de mii de protestatari sunt în Piaţa Victoriei. În zeci de oraşe din ţară, 200 de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de de modificarea Codurilor Penale.

ORA 21.15 Metrorex ar putea să suplimenteze numărul de trenuri, în caz de supraaglomerare, au declarat, miercuri, reprezentanţii companiei. "Monitorizăm situaţia şi încercăm, în funcţie de evoluţia fluxului de călători, să suplimentăm numărul de trenuri, astfel încât să nu se supraaglomereze, conform procedurilor pe care noi le avem. Este foarte aglomerat la Piaţa Victoriei. Se poate ieşi de la metrou, doar că este foarte aglomerat. Noi am introdus şi trenuri în plus. Există nişte reguli pe care le respectăm. Când este aglomerat, conform procedurilor noastre, suplimentăm cu trenuri. Însă, se iese mai greu şi se intră mai greu", au spus reprezentanţii companiei.

ORA 21.10 În oraşele din ţară protestează aproximativ 300 de mii de oameni.

ORA 20.55 La metrou la Piaţa Victoriei oamenii nu mai pot ieşi la suprafaţă.

VIDEO
Ora 21.00 - În jur de 100 de mii de protestatari în Piața Victoriei
ORA 20.22 Aproximativ 100 de mii de protestatari se află în Piaţa Victoriei din Capitală.

ORA 20.15 Peste 75 de mii de oameni au ieşit în stradă în alte oraşe din ţară. Se strigă împotriva ordonanţei de urgenţă şi la Braşov, Suceava, Constanţa, Oradea, Miercurea Ciuc.

ORA 20.11 Peste 7000 de oameni sunt în stradă la Iaşi. Oamenii au venit cu pancarte, cu drapele, cu candele la sediul PSD Iaşi.

ORA 20.08 La Cluj sunt 25 de mii de oameni în Piaţa Avram Iancu. Oamenii au ieşit în stradă începând cu ora 18.00 şi au pornit în marş pe străzile Clujului. ”Efectiv nu mi-a venit să cred. Nu mi-a venit să cred că poate să se întâmple așa o mișelie”, spune unul dintre protestatari.

ORA 20.07 Peste 10 mii de oameni în Piața Operei din Timișoara, unde răsună imnul național.

ORA 20.03 În Piaţa Victoriei sunt acum peste 50 de mii de oameni şi continuă să vină dinspre Piaţa Romană şi de pe străduţe.

(w500) 3. Pancart

ORA 19.40 Peste 50 de mii de oameni sunt acum în Piaţa Victoriei şi încă vin. Piaţa din faţa guvernului este complet ocupată. Protestatarii spun că vor ca în această seară să ajungă la 100 de mii, a transmis Alexandru Costache pentru Telejurnalul de la ora 19.00.

ORA 19.30 Aproximativ 30 de mii de persoane sunt  în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Protestul continuă.

 

(w620) 2. Pancart

ORA 19.13 Peste 5000 de oameni au venit în Piaţa Unirii din Iaşi. Oamenii continuă să vină. Potrivit unor surse, ar fi deja 6000 de protestatari. Oamenii cer demisia guvernului şi strigă lozinci pro-DNA. Au venit şi mulţi studenţi. Protestul este unul spontan.

ORA 19.12 Proteste de amploare sunt şi la Cluj.

ORA 19.06 Peste 5000 de oameni s-au strâns în Piaţa Operei din Timişoara până la această oră.

VIDEO
Ora 19.00 Alexandru Costache transmite din Piața Victoriei
ORA 19.05 Peste 15 mii de manifestanţi sunt în Piaţa Victoriei. Traficul este blocat în zonă, este blocat şi Bulevardul Lascăr Catargiu. Dinspre bulevarde vin încă foarte mulţi protestatari.

Pe parcursul zilei mai mulţi cetăţeni au oferit protestatarilor ceai şi cafea. Sunt foarte multe maşini de jandarmi pregătite să intervină.

(w500) 4. Pancart

ORA 18.35 Trafic blocat în Piaţa Victoriei, toate bulevardele au fost închise. Jandarmi mobilizaţi în faţa sediului guvernului. Protestatarii s-au apropiat de gardul guvernului, a fost o mică busculadă.

ORA 18.30 Aproximativ 6 mii de oameni s-au adunat în Piața Victoriei.

ORA 17.45 Sunt 4000 de oameni în faţa Guvernului la această oră. Sute de oameni au ieşit în stradă şi în alte oraşe din ţară.

VIDEO
Cosmin Jitariuc, Telejurnal ora 17.00
ORA 17.25 Şi la Timişoara continuă protestele. Pe reţelele de socializare s-a anunţat că adunarea se va face în Piaţa Operei. Întâlnirea are loc la ora 18.00.

Ieri seară, în Piaţa Operei s-au strâns 2500 de oameni. Şi azi au avut loc proteste în faţa Prefecturii Timiş. Unii oameni au spus că şi-au luat liber de la serviciu pentru a protesta.

ORA 17.20 Protestele începute la 9 dimineaţa continuă în Piaţa Victoriei, a transmis Marius Popescu pentru Telejurnalul de la ora 17.00. Sunt hoteluri în Bucureşti care au anunţat că  asigură cazare gratis pentru protestatarii care vin din provincie, mai multe ceainării asigură ceai şi cafea pentru cei care vin să manifesteze, iar un restaurant a anunţat că poate distribui 200 - 300 de porţii de mâncare gratuit protestatarilor. Protestul este unul paşnic.

VIDEO
Protestele de la Timişoara s-au încheiat
ORA 14:00 La Timişoara, protestul din faţa Prefecturii s-a încheiat.

Mai sunt doar câteva persoane care, probabil, aşteaptă delegaţia care a intrat la prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

Au fost şi persoane care au venit chiar şi de la sute de km distanţă să-şi exprime nemulţumirea.

De fapt, acţiunea de stradă a luat o pauză până diseară. La ora 18:00, timişorenii sunt hotărâţi să iasă din nou în stradă. Punctul de întâlnire va fi Piaţa Operei, a relatat la Telejurnal Adriana Pinti.

VIDEO
Marius Popescu, direct Piața Victoriei
ORA 12:00 Circa 2.000 - 2.200 de persoane protestează în Piaţa Victoriei. Oamenii cer demisia Guvernului şi scandează pro-DNA. Mulţi se întreabă ce se mai poate face după ce OUG pentru modificarea Codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial. Sunt foarte multe păreri ale celor care se află în faţa sediului Guvernului - mulţi tineri spun că îşi doresc să plece din România, a transmis corespondentul TVR Marius Popescu din Piaţa Victoriei.

VIDEO
Proteste la Timișoara. Corespondentul TVR Adriana Pinti - Ediție Specială ora 12:00
Şi la Timişoara lumea a început să se strângă în faţa Prefecturii. Sunt 200-300 de persoane şi oamenii continuă să vină în valuri.

Sunt foarte multe persoane tinere şi foarte multe mame cu copii în cărucior şi în braţe, a transmis corespondentul TVR Adriana Pinti.

VIDEO
Corespondentul TVR Marius Popescu, în direct din Piața Victoriei. Ediţie Specială ora 11:00
ORA 11:00 Jandarmeria, pe măsură ce creşte numărul participanţilor la proteste, îşi sporeşte numărul cadrelor prezente.

Sunt atât jandarmi dispuşi la vedere, cât şi în spatele Guvernului.

Cei care s-au adunat în faţa Guvernului spun că punctul maxim al acestui miting va fi atins după-amiază. Au venit oameni pe la 09:00-09:30 şi apoi au plecat la muncă, însă după program au spus că se vor întoare în Piaţa Victoriei,  a transmis Marius Popescu.

ORA 10:00 Tinerii se strâng în continuare în faţa Executivului. În cursul după-amiezii se aşteaptă ca numărul celor care vor participa la protest să crească, a transmis corespondentul TVR Marius Popescu din Piaţa Victoriei.

VIDEO
Marius Popescu, din Piața Victoriei. Ediţie Specială ora 09:00
ORA 09:00 Marţi seară, pe Facebook, se făcea mobilizarea pentru acestă oră pentru ca cei care doresc să protesteze faţă de deciziile Guvernului să se adune în Piaţa Victoriei. Cu siguranţă, numărul celor care va veni va creşte.

Este un protest paşnic, civilizat, a transmis jurnalistul TVR Marius Popescu, într-o Ediţie Specială a Ştirilor TVR.

 

Proteste până târziu în noapte în marile oraşe

VIDEO
Proteste în București, până târziu în noapte
Peste 15.000 mii de manifestanţi au cerut, azi noapte, în Bucureşti, demisia Guvernului.

După anunţul făcut de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în jurul orei 22:00, Piaţa Victoriei s-a umplut de manifestanţi. În scurt timp, intrările în Guvern au fost blocate. Câţiva manifestanţi au tras de porti şi au aruncat cu zăpadă în jandarmi. Spiritele s-au calmat rapid, iar incidentele au rămas izolate.

Protestul s-a încheiat la ora 03:00. Jandarmeria a anunţat că manifestaţia a decurs fără probleme şi nimeni nu a fost sancţionat.

 

Alţi peste 15.000 de oameni s-au adunat, marţi seara, şi în centrul oraşului Cluj, într-un protest spontan.

VIDEO
Corespondentul TVR Sorin Năstase, din Piaţa Victoriei. Telejurnal ora 08:00
""Trădătorii", "Ruşine să vă fie", "DNA să vină să vă ia". Proteste în marile oraşe. Jurnalişti blocaţi în sediul guvernului"

Aproximativ 5.000 de sibieni au protestat până în jurul orei 02:30. Oamenii au cerut demisia Guvernului şi retragerea ordonanţei de urgenţă. Ei speră ca Avocatul Poporului să conteste la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă.

În faţa reşedintei lui Klaus Iohannis, protestatarii au cerut sprijinul preşedintelui şi au scandat lozinci de susţinere pentru acesta.

Mii de oameni au ales să iasă în stradă, până aproape de miezul nopţii, şi la Timişoara şi Arad, după ce Guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă modificarea Codului Penal, iar proiectul de lege privind gratierea a fost trimis spre aprobare în Parlament. Protestele s-au desfăşurat paşnic şi s-au încheiat în jurul orei 02:00, dar oamenii au anunţat că vor protesta din nou miercuri.

La Iaşi, peste 2.000 de persoane au ieşit în stradă, marţi, aproape de ora 23:00. Tineri din tot orașul s-au mobilizat prin intermediul rețelor de socialiazare şi s-au adunat în Piaţa Unirii. Oamenii au scandat lozinci pro-DNA și anti-Guvern, apoi au mărşăluit pe Bulevardul Ștefan cel Mare, până la sediul PSD.

Proteste au fost, marţi, şi la Braşov, Baia Mare, Craiova, Constanţa, Alexandria, Botoşani, Bistriţa, Satu Mare, Ploieşti.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 12°C
IASI 11°C 5°C
CLUJ 17°C 6°C
CONSTANTA 20°C 15°C
CRAIOVA 13°C 7°C
BRASOV 17°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI