Proteste după votul privind grațierea faptelor de corupție. „Domnilor parlamentari, nu se poate așa ceva!”. Răspunsul lui Șerban Nicolae

3 mai 2017, 19:24

ACTUALIZARE În jur de 200 de persoane mai sunt în Piața Victoriei în jurul orei 23.00 Cu toții au cântat din nou Imnul României.

Protestatarii au blocat circulația în jurul orei 22.00. Jandarmii împing acum gardurile înapoi spre centrul Pieței.

Liviu Dragnea: Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat

ACTUALIZARE La ora 21.00, în Piața Victoriei sunt peste o mie de persoane.

Protestatarii strigă împotriva legii grațierii. Se scandează „Hoții, hoții!” și „DNA să vină să vă ia!”.

Sunt foarte dezamăgită că cei care fac legi în țara asta nu au înțeles absolut nimic din protestele care au avut loc în România – în toată țara, nu doar în fața Guvernului, aici, și în afară. Nu au înțeles absolut nimic din ce ne doare pe noi. Oamenii ăștia nu au altă treabă în viața asta decât să își vadă de corupți, să încerce să îi scoată din pușcării. După ce că România are o problemă recunoscută cu corupția, noi vrem să grațiem corupți?„, a întrebat Cătălina, participantă la protest.

„Domnilor parlamentari, nu se poate așa ceva! România v-a transmis un mesaj clar, CLAR: Nu grațiați corupții! Nu amnistiați infracțiunile din Codul penal care privesc aceste crime, să spunem, împotriva banului public”, a adăugat ea.

Ieșirea în stradă este una din puținele soluții care ne-au rămas, ținând cont că ei chiar (…) nu fac nimic altceva decât să își apere corupții. Nimeni în societatea civilă și în țară, nu există o singură persoană care să fi ieșit în stradă un minut și să spună ‘Grațiați-i!’. Nimeni nu a făcut acest lucru”, spune Petru. „Și noi am ieșit pentru că ne gândim și acum, și peste 5 ani, și peste 10 ani – vrem ca parlamentarii să lucreze pentru noi, vrem să fie mai bine în această țară„, a mai subliniat el.

După intervenția celor doi tineri din Piața Victoriei, senatorul PSD Șerban Nicolae a fost invitat de moderatorul emisiunii România 9 să dea un răspuns.

E foarte greu să răspunzi, pentru că acolo apar și foarte multe lucruri care n-au legătură cu ceea ce discutăm noi. Spre exemplu, se vorbea de amnistiere, nu e vorba de așa ceva. Se vorbea de faptul că nu se face nimic altceva în Parlament – acuma nici nu am cum să replic la o asemenea inepție – că nu se face nimic și că nu se face nimic pentru noi. Pentru noi, mă refer la tinerii care erau în stradă și care protestează. Sau, mă rog, au altă opinie. Pentru că de fapt asta e lucrul esențial. Eu le respect dreptul… Să știți că am lansat la un moment dat un proiect și chiar mă gândesc foarte serios să și legiferez, să propun legiferarea unei asemenea chestiuni legat de dreptul la opinie și de faptul că asemenea manifestații sunt cât se poate de legitime. Da’ asta nu înseamnă că cine iese în stradă are întotdeauna dreptate sau a și monopolizat adevărul. Faptul că văd o anumită intransigență într-o dezbatere, în manifestarea unei opinii, o excludere a opiniei celuilalt, o formă dintr-asta radicală, deci nu există altceva, gata, am stabilit noi, am tras linie, știm… Ați văzut, România – au stabilit cei din Piața Victoriei ce vrea România. Ei știu care este situația, știu ce se face, ce nu se face în țara asta. Bun, repet, dreptul la opinie din punctul meu de vedere este esențial„. (Înregistrarea emisiunii AICI)

Câteva zeci de persoane au răspuns apelurilor lansate pe rețelele de socializare și au protestat miercuri seară în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Protestatarii au purtat un banner mare cu inscripţia „27 de ani de corupţie. Cât mai #Rezistăm”. Au scandat „Demisia”, „Bucureşti nu uita / Clujul e de partea ta”, „Justiţie, nu corupţie”, transmite Agerpres.

Zeci de persoane au protestat și la Brașov. Toţi participanţii au purtat pe braţ o banderolă galbenă cu înscrisul #REZIST.

ACTUALIZARE Oamenii continuă să vină în Piața Victoriei. Material filmat de Alexandru Costache, jurnalist Știrile TVR

ACTUALIZARE La ora 20.00, câteva sute de persoane se strânseseră în Piața Victoriei. Tot mai mulți oameni vin de la minut la minut, a transmis Alexandru Costache pentru Telejurnal.

Oamenii sunt foarte determinați și cred că ieșirea în stradă este singura soluție.

Proteste sunt anunțate și la Cluj-Napoca, Brașov, Baia Mare.

ACTUALIZARE La ora 19.45 în Piața Victoriei s-au strâns în jur de 100 de persoane.

(w500) 2. Protest

ACTUALIZARE Câteva zeci de persoane care s-au strâns în jurul orei 19.00 în Piața Victoriei protestează față de legea grațierii, după ce senatorii Șerban Nicolae și Traian Băsescu au depus amendamente la proiectul actului normativ.

Prin aceste amendamente se adaugă pe lista grațiaților și corupții.

Alexandru Costache a transmis din Piața Victoriei pentru Telejurnal 19.00

(w500) 1. Protest

Am mai spus-o și o repet: Guvernul susține legea grațierii în forma propusă inițial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului” – a scris Sorin Grindeanu, pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost externat de la Spitalul Militar Central