Proteste după măsurile anunțate de Guvern. Ministrul Educației vrea buget mai mare decât cel de anul trecut și amenință cu demisia

11 februarie 2021, 19:03

Reprezentanții elevilor au protestat în Piața Victoriei din Capitală, de teamă că vor rămâne și ei fără transport gratuit.

Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor: „De la începutul acestui semestru, ne-au scris mii de elevi că transportul din mediul rural până în oraș nu e decontat. Cel mai probabil vor fi nevoiți să nu mai meargă la școală”.

Și membrii Federației SANITAS au pichetat sediul Guvernului. Sindicaliștii au cerut să fie consultați când se iau decizii cu impact asupra veniturilor salariaților din sistemul public.

Romeo Rareș, vicepreședinte SANITAS: „Protestăm împotriva austerității la care va fi supus sistemul sanitar, împotriva tăierii voucherelor de vacanță”.

Nemulțumiri și așteptări mari sunt și în interiorul Guvernului. De exemplu, pentru Educație.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, preluare DCNews: „Înţelegând constrângerile bugetare, am o aşteptare clară: în valoare absolută, raportat la execuţia pe 2020, bugetul Ministerului Educaţiei să fie mai mare. (…) Acest minim, dacă va fi asigurat, va fi acelaşi ministru al Educaţiei, dacă nu va fi asigurat, va fi un alt ministru la Educaţie”.

Critici vehemente vin însă dinspre Opoziție.

Radu Oprea, senator PSD: „PSD somează actuala coaliție majoritară să stopeze jocul sinistru cu uite bugetul, nu e bugetul. Să termine cu tăierile, fiindcă, prin înghețare, nu obții dezvoltare”.

Florin Cîțu, premier: „Cred că trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte şi trebuie să ne dăm seama că așa nu se mai poate. Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susținute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani”.

Guvernul a anunțat că vrea să elimine unele sporuri ale bugetarilor și să modifice prevederile privind indemnizația de hrană. Decizia finală aparține Parlamentului. Dispar însă călătoriile gratuite cu trenul pentru studenți și voucherele de vacanță. Pentru bugetul acestui an, Guvernul se bazează pe o creștere a economiei de 4,3%. Comisia Europeană ia în calcul un avans de doar 3,8%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite