Proteste la Chișinău, organizate de partidul oligarhului fugar Ilan Şor. Poliția: Erau pregătite cel puțin 10 grupuri pentru destabilizare. Scenariu dejucat. Alerte cu bombă transmise de o persoană venită din Federația Rusă

12 martie 2023, 10:58

Protestatarii s-au plâns de sărăcie și i-au indicat vinovați pe guvernanți, în frunte cu președinta Maia Sandu, căreia i-au și cerut demisia, la unison cu liderii partidului ȘOR.

Potrivit autorităților, serviciile rusești au fost direct implicate în organizarea protestelor, iar lucrurile ar fi putut degenera dacă polițiștii nu ar fi destructurat o rețea condusă de un provocator de la Moscova.

Angela Grămadă:Este foarte clar că sunt implicaţi şi cetăţeni străini, nu doar reprezentanţi ai Partidului ŞOR, deci există o susţinere evidentă din afara Republicii Moldova, iar obiectivul este unul şi acelaşi – destabilizarea situaţiei social-politice din Republica Moldova şi oprirea acelor reforme sau implementarea acelor politici publice care să aducă R. Moldova mai aproape de integrarea europeană şi mai departe de Federaţia Rusă.

A existat și o manifestație mai mică, în care cetățenii și-au exprimat sprijinul pentru drumul european al Republicii Moldova.

Încă de vineri, Statele Unite ale Americii au avertizat că indivizi care au legături cu Rusia plănuiesc proteste cu ajutorul cărora să răstoarne puterea de la Chişinău.

Duminică seara, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis că a avut o discuție cu Charles Michel despre situația de securitate din țară.

 

FILMUL EVENIMENTELOR

ACTUALIZARE 15.55 Protestul a durat aproximativ 3 ore și s-a încheiat prin citirea unei rezoluții în care se cere ca Executivul să plătească integral facturile din perioada iernii la gaze naturale și electricitate.

ACTUALIZARE 14.20 Protestatarii au fost opriți la intersecția Bulevardului Ștefan cel Mare cu str. Bănulescu Bodoni, unde organizatorii își țin discursurile.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Situația este tensionată, a transmis Daniela Danilov, jurnalist TVR Moldova.

ACTUALIZARE 13.53 Protestatarii au reușit să rupă cordonul forțelor de ordine, în încercarea de a ajunge în fața Guvernului.

Forțele de ordine au instalat cordoane de scutieri la intersecția străzilor Bd. Ștefan cel Mare și Mitropolit Bănulescu Bodoni. Mijloace de transport blochează trecerea protestatarilor în Piața Marii Adunări Naționale.

Pe traseu se află și câțiva contra-manifestanți, care îl acuză pe Ilan Șor că plătește protestatarii din banii furați, transmite TVR Moldova.

ACTUALIZARE 13.38 Protestatarii forțează cordonul format forțelor de ordine, pentru a-și schimba locația, anunță poliția.

Oamenii legii le cer manifestanților care vor să ajungă la Guvern să își desfășoare protestul în fața Parlamentului, așa cum a fost autorizat.

ACTUALIZARE 13.33 Traficul este restricționat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Se circulă cu dificultate și pe strada Columna, din zona centrală. Poliția recomandă evitarea deplasării pe aceste străzi.

ACTUALIZARE 13.25 Până în acest moment au fost înregistrate 4 alerte cu bombă la Chișinău, informația parvenind de la aceeași persoană, anunță Poliția Republicii Moldova.

Poliția califică aceste acțiuni ca parte a măsurilor de destabilizare.

ACTUALIZARE 13.20 54 de participanți la protest, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru identificare și documentare.

Poliția le amintește organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoțiți de adulți.

ACTUALIZARE 12.33 Doi bărbați care aveau asupra lor substanțe inflamabile și care intenționau să participe la acțiunea de protest au fost conduși la sediul Poliției, se arată într-un comunicat al Poliției Republicii Moldova.

(w500) Obiecte in

Într-un briefing de presă susținut duminică, șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că organizatorii protestului au trasat ca sarcină să declanșeze haos.

Potrivit oficialului, în acțiunile menite să creeze destabilizare sunt implicate servicii specializate din afara Republicii Moldova.

ACTUALIZARE 12.20 Câteva autocare și microbuze cu protestatari, atât din nordul Republicii Moldova, cât și municipiul Bălți, care au pornit spre Chișinău, au fost oprite de polițiști. Cei aflați în autocare au blocat traseul, transmite TVR Moldova.

(w500) Protestata

Protestatarii solicită majorarea pensiilor, anularea legii cu privire la schimbarea sintagmei „limba moldovenească” în „limba română” și demisia guvernului.

Oamenii mai vor ca statul să le achite integral facturile pentru sezonul rece.

O acțiune similară are loc și în orașul Cupcini, raionul Edineț.

ACTUALIZARE INFO PLUS 12.00 Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, o persoană venită din Federația Rusă pe data de 9 martie avea obiectivul de a merge la fiecare adresă, de a face un instructaj, de a pregăti acțiuni destabilizatoare.

SCENARIUL DESTABILIZĂRILOR, PREZENTAT DE POLIȚIE

Prin comunicare directă cu persoana din Federația Rusă care coordona activitățile, s-ar fi stabilit acțiunile ce urmau a fi întreprinse.

(w500) Persoane i

La poliție au ajuns informații că servicii de informații din Rusia sunt implicate în destabilizarea situației din Republica Moldova, inclusiv la protestul de azi. Agentul sub acoperire al poliției a intrat în contact direct cu cetățeni din Rusia. Unul dintre ei are dublă cetățenie – moldovenească și rusă.  Conform sarcinii, s-au format 10 grupuri cazate în Chișinău, la diferite adrese. Persoana cu dublă cetățenie avea misiunea de a merge la fiecare adresă, să ofere instrucțiuni și, împreună cu coordonatorul din Rusia, urmau să stabilească pașii de urmat. Sumele acordate fiecărei persoane implicate în organizarea destabilizării erau de 10.000 de dolari. Persoanele respective erau racolate din rândul celor cu antecedente penale și a sportivilor. 25 de persoane au fost anchetate, dintre care 7 au fost reținute ca lideri ai grupărilor, în urma activităților oamenilor legii de ieri. O parte colaborează deja cu poliția. În dimineața zilei de astăzi am avut și o alertă cu bombă, venită exact în maniera deja cunoscută de destabilizare. În urma suprapunerii vocilor, poliția a tras concluzia că persoana din Rusia care coordona organizarea destabilizărilor este aceeași cu cea care a făcut alerta cu bombă„, a declarat Viorel Cernăuțeanu, citat de TVR Moldova.

Partidul PACE a anunțat că se retrage de la proteste și și-a îndemnat susținătorii să nu participe la protestul de astăzi, a precizat jurnalistul TVR Moldova Constantin Uzdriș.

Pe tot traseul spre Chișinău sunt mașini maxi-taxi și autocare care aduc organizat oameni spre Capitala Republicii Moldova.

Deocamdată situația este calmă. Sunt echipaje de poliție pe toate traseele spre Chișinău, a precizat Uzdriș.

Protestul urmează să înceapă la ora 13.00.

Preşedinta Maia Sandu a dat asigurări că instituţiile statului vor asigura ordinea publică la manifestațiile de duminică.

Potrivit autorităților de la Chişinău, demonstranţii sunt coordonaţi de pro-ruşii oligarhilor Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, daţi în căutare internaţională pentru acuzaţii de corupţie.

Statele Unite au acuzat Rusia că vrea să destabilizeze situaţia din Republica Moldova pentru a răsturna guvernarea pro-europeană de la Chişinău.

Casa Albă a anunţat de altfel că va coopera cu autorităţile moldovene pentru a dejuca planurile Rusiei. Republica Moldova va primi şi un sprijin financiar în valoare de 300 de milioane de dolari pentru securitatea energetică.

Coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că Moscova vrea să-şi atingă scopul folosind serviciile sale secrete, care ar sta în spatele protestelor de la Chişinău.

Kirby a transmis avertismentul în ajunul manifestațiilor anunțate pentru astăzi de Partidul Șor și „Mișcarea pentru Popor”.

John Kirby:Nu vedem acum o amenințare militară directă și imediată a Rusiei la adresa Moldovei, dar pe măsură ce Moldova continuă să se integreze în Europa, credem că Rusia încearcă să slăbească guvernul de la Chişinău, probabil pentru a avea la Chișinău o administraţie mai prietenoasă Rusiei. Mai exact, elemente rusești care au legături cu serviciile ruse de informații încearcă să pună în scenă proteste în Moldova, pentru a alimenta și orchestra o insurecție împotriva guvernului moldovean.

Statele Unite au anunțat vor face și schimb de informații cu guvernul de la Chișinău, pentru a scoate la iveală „identitatea și activitățile actorilor ruși” care amenință securitatea Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite