Proteste antiguvernamentale la Teheran. Se cere plecarea ayatollahului Khamenei. Trump: Nu mai poate exista un masacru împotriva manifestanților pașnici

12 ianuarie 2020, 13:05

Între timp, un nou scandal a izbucnit între Iran și Occident, după ce ambasadorul britanic la Teheran a fost arestat, la manifestațiile de aseară. Diplomatul a fost convocat la ministerul iranian de Externe, unde i s-a reproșat că a participat la o „demonstrație ilegală”.

Potrivit BBC, Secretarul pentru Apărare și Securitate Națională din Ucraina a spus că racheta iraniană a lovit avionul în dreptul cabinei, iar piloții au murit pe loc.

Pentru a două zi au fost proteste la Teheran și în orașe din provincie, după ce aseară câteva sute de oameni au demonstrat în fața universității din capitală iraniană și, într-un neobișnuit, au cerut demisia liderului suprem, ayatolahul Ali Khamenei.

Oamenii sunt furioși deoarece autoritățile au mințit în privința cauzelor prăbușirii avionului ucrainean și a morții celor 176 de oameni de la bordul sau.

Președintele Iranului a recunoscut că aeronava a fost lovită de o rachetă antiaeriană iraniană dar a fost o greșeală dezastruoasă pe fondul alarmei generale.

Spiritele s-au inflamat și mai mult după ce un ofițer de rang înalt din Gărzile Revoluționare a spus că liderii știau din prima zi cauzele tragediei.

Forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. În timpul incidentelor s-a produs o a două gravă greșeală: ambasadorul britanic a fost reținut pentru o oră, fapt care încalcă legislația internațională.

Ministrul britanic de Externe a apreciat că Iranul riscă să devină paria lumii.

Președintele Trump a scris pe Twitter, în engleză și farsi, un mesaj de susținere a demonstranţilor dar și un avertisment oficialiilor de la Teheran. „Nu mai poate există un masacru împotriva manifestanților pașnici și nici o întreurpere a internetului. Lumea e cu ochii pe voi”.

Referire directă la demonstrațiile din noiembrie, declanșate de dublarea prețului la carburanți și înăbușite de Gărzile Revoluționare care au ucis sute de civili. În replică, miliția islamistă Basij, afiliată Grazilor Revoluționare, a organizat un protest în față ambasadei britanice și a cerut închiderea misiunii diplomatice.

Potrivit localnicilor, care au informat agențiile de presă străine, pe străzile Teheranului au fost desfășurate efectivă suplimentare de forțe de ordine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă