Proteste anti-restricții în Capitală. 188 de persoane sunt cercetate, 12 jandarmi au fost răniți

30 martie 2021, 08:29

Protestul a luat o turnură violentă după miezul nopții. Mai mulți participanți au blocat traficul în zona kilometrului zero al Capitalei.

Scandalul a izbucnit când jandarmii au încercat să legitimeze 3 persoane.

Spre miezul nopții, protestul și-a pierdut caracterul pașnic, un grup de manifestanți s-au așezat pe carosabil fără niciun motiv. La un moment dat, trei persoane din acest grup au schimbat direcția de mers, colegii mei au încercat să  relaționeze cu acestea doar pentru legitimare, moment în care protestatarii au devenit recalcitranți, chiar violenți (…) au adresat injurii, au folosit obiecte contondente, provocând rănirea colegilor mei și pagube materiale„, a declarat directorul Jandarmeriei Capitalei, Cătălin Stegăroiu, la conferința de presă de marți.

La rândul său, șeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, a anunțat că s-au declanșat cercetări pentru ultraj, distrugere prin incendiere, tulburarea liniștii publice și port de obiecte periculoase.

La Piața Unirii, aproximativ 300 de manifestanți au vandalizat magazine și stații RATB și au atacat forțele de ordine cu bucăți de borduri și pietre.

Asupra unora s-au găsit și cuțite.

La protest au participat și sindicaliști de la metrou, conduși de Ion Rădoi, dar și lideri ai partidului AUR, în frunte cu George Simion.

După violențele din Capitală, 188 de persoane au fost audiate la poliție.

S-au aplicat peste 222 de amenzi, de peste 200.000 de lei. 8 sancțiuni au fost date organizatorilor.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, le-a mulțumit bucureștenilor care respectă ordinea și măsurile, sunt peste 2 milioane de oameni, a subliniat acesta.

Anterior prefectul Capitalei, Alin Stoica, a scris pe contul cău de Facebook:  „Cei care au instigat la violenţă trebuie să plătească. Cei care instigă la nerespectarea măsurilor punând în pericol sănătatea românilor, cei care instigă la violenţă împotriva organelor de ordine ale statului, cei cărora le pasă mai mult de promovarea propriei imagini decât de interesul general al românilor şi al statului nu sunt patrioţi. Sunt patrioţi cei care au protejat statul de drept, cei care au refuzat să răspundă la provocări pentru a nu pune în pericol oamenii care manifestau paşnic. Îi felicit pe jandarmi atât pentru calmul de care au dat dovadă şi care a dus la protejarea cetăţenilor paşnici, dar şi pentru fermitatea şi profesionalismul cu care au oprit violenţele din această noapte”.

Ministrul de Interne: 1.200 de amenzi, date protestatarilor la nivel naţional, o tentativă disperată a unui grup minoritar

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat marţi că, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 1.200 de amenzi în valoare de circa 800.000 lei persoanelor care au participat la protestele de luni seara, pe care le-a catalogat drept „o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii şi doreşte să provoace statul”.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne, Bode subliniază că protestele din ultima vreme sunt expresia dreptului la liberă exprimare, însă consideră că acesta a fost înţeles greşit de cei care se manifestă violent.

„Toleranţă ZERO faţă de orice ABATERE de la LEGE! Vreau să subliniez că în România dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituţie. A fost plătit cu sânge la Revoluţia din ’89. Protestele din aceste zile sunt expresia acestui drept, fără îndoială, dar acesta a fost greşit înţeles de către cei care au ales să se exprime violent. Din nefericire, acest lucru poate să atragă în derizoriu toate eforturile de până acum ale autorităţilor şi implicit ale majorităţii românilor responsabili. În aceste zile, asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii şi doreşte să provoace statul. Nu pot accepta ca manifestările unor grupuri de oameni, sub pretextul ‘liberei exprimări’, să pună în pericol viaţa şi sănătatea celorlalţi. În aceste situaţii, nu avem nimic de negociat!”, a transmis Bode.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite