Franța, blocată de greve și proteste în „Joia Neagră”. Popularitatea președintelui Macron, care nu i-a convins pe francezi în interviul televizat, este în scădere

23 martie 2023, 07:53

La Paris demonstrațiile au fost pașnice până spre după amiază, când poliția a ripostat cu gaze lacrimogene după ce protestatarii au aruncat cu pietre în forțele de ordine și au incendiat coșurile de gunoi. Momentul a coincis cu apariția grupurilor de anarhiști Blocul Negru.

„Ei nu mai ascultă oamenii şi este important pentru noi să fim aici, astfel încât vocea noastră să poată fi auzită şi să spunem că ceea ce se întâmplă nu este normal. Dacă oamenii sunt împotriva unei reforme, trebuie ascultaţi.”

„Strada are legitimitate în Franţa. Dacă Macron nu-şi poate aminti această realitate istorică, nu ştiu ce face aici.”

Forțele de ordine au folosite gaze lacrimogene în mai multe orașe franceze, inclusiv în Nantes și Bordeaux. În Rennes au folosit chiar și tunurile cu apă. Sindicatele se tem că protestele ar putea deveni mai violente dacă nu există în continuare niciun răspuns politic din partea guvernului.

„Nu avem prea multe de ales. Macron îşi respectă proiectul pe care l-a adoptat prin forţă. Asumarea este o negare a democraţiei.”

Protestele și blocajele au început încă de dimineață și în toate orașele s-a strigat „Nu reformei pensiilor”. Demonstranții cer și demisia guvernului, în timp ce popularitatea președintelui Macron este în cădere liberă.

La Paris, peste 70 de persoane au blocat accesul spre terminalul 1 al Aeroportului Roissy-Charles de Gaulle, iar pasagerii au fost nevoiți să meargă pe jos până la intrarea în aeroport.

„Nu avem prea multe de ales. Macron îşi respectă proiectul pe care l-a adoptat prin forţă. Asumarea este o negare a democraţiei.”

Sindicatele nu vor să renunțe la proteste, chiar dacă legea de reformă a pensiilor a fost adoptată. Interviul președintelui Emmanuel Macron, care a reunit în fața televizoarelor peste 10 milioane de telespectatori, nu i-a convins pe francezi să renunțe la greve. Șapte francezi din 10 spun că Emmanuel Macron nu a fost convingător în această discuție televizată, conform ultimului sondaj.

„El nu a vorbit cu muncitorii, nu a vorbit cu oamenii care protestează față de această reformă a pensiilor. Pe scurt, nu am auzit nicio referire concretă la viața profesională a celor care protestează.”

Popularitatea lui Emmanuel Macron a scăzut, doar 24% dintre francezi cred că este un președinte bun iar 65% se pronunță pentru continuarea mobilizării sociale, mai arată sondajele.

–––––––––––––––––––––––––––––

Grevă generală de 24 de ore și atenționare de călătorie în Franța

Transportul public este grav afectat din cauza unei greve generale de 24 de ore. Ministerul Român de Externe anunță că vor fi afectate transporturile feroviare internaționale, naționale și locale.

Este perturbată și circulația urbană deoarece șoferii de autobuze sunt în grevă. La protest se alătură și sindicatele angajaților din aeroporturile din Paris dar și controlorii de trafic aerian. Iar autoritățile avertizează că greva s-ar putea prelungi peste 24 de ore în anumite sectoare de transport.

Atenţionare de călătorie MAE: Joi, circulaţia feroviară, transportul public şi zborurile, perturbate de o grevă generală în Franța

Paul Cozighian, jurnalist Le Figaro, a declarat la TVR INFO, că la prima ora erau deja curse anulate, iar cei de la salubritate au anunțat că greva continuă și în weekend. Sunt două săptămâni de când nu sunt ridicate gunoaiele.

 

 

Toată lumea este nemulțumită de declarațiile lui Emmanuel Macron, spectrul politic, spectrul sindical, inclusiv presa. Specialiștii au declarat că a fost o strategie greșită să iasă ieri cu aceste declarații, cu 24 de ore înaintea zilei de manifestații, anunțate de multă vreme.

Președintele francez Emmanuel Macron nu renunță la reforma pensiilor. Sindicatele continuă protestele

Violențele au reapărut și se așteaptă un număr record de manifestații, sunt anunțate 300 de cortegii de protestatari anunțate pe tot cuprinsul țării. La Paris sunt așteptate între 50 și 80 de mii de persoane, potrivit cifrelor anunțate de prefectură, în realitate numărul ar putea fi mult mai mare.

Sunt greve în școli, metroul nu funcționează, portul de la Marsilia este blocat, familiie cu copii, bătrânii nu vor ieși din case astăzi.

Emmanuel Macron a devenit tot mai nepopular, ajungând la cea mai joasă cotă, 28% opinii favorabile, este cel mai slab record al lui.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă