Protest violent în Lituania față de certificatul Covid

11 august 2021, 11:41

Era mult după miezul nopții și sute de lituanieni aflați în fața clădirii parlamentului continuau să fie foarte vocali și pe alocuri violenți cu forțele de ordine.

După mai multe ore de tatonări polițiștii au făcut uz de forță și au dispersat mulțimea. Câteva persoane au fost arestate iar acum în vizor sunt luați organizatorii demonstrației.

Cele câteva sute de persoane care au rămas în stradă până târziu erau parte dintr-un protest mai amplu, cu cel puțin 5.000 de participanți, care a fost organizat pentru a contesta inițiativa guvernului de a introduce obligatoriu certificatul sanitar anti-covid. Acesta document, care arată că posesorul a fost vaccinat, a fost recent testat negativ sau a trecut prin boală ar urma să fie necesar pentru cele mai multe activități: folosirea transportului în comun, accesul în magazinele mari și participarea le evenimente publice. Mulți parlamentari au fost captivi în clădire iar cei care au vrut să plece au trecut cu greu prin mulțimea furioasă.

Guvernul de la Vilnius urmează să decidă astăzi dacă certificatul sanitar va deveni obligatoriu de la jumătatea lunii viitoare. Deja această măsură a fost adoptată în unele țări cum este cazul Italiei sau Franței, ca metodă de a limita creșterea numărului de infectări în condițiile în care cei mai mulți europeni nu s-au vaccinat anti-covid.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite