Protest spontan la Inst. „Marius Nasta”. Sporurile scad semnificativ – salarii mai mici și cu peste o mie de lei, potrivit simulărilor

4 aprilie 2018, 10:11

Angajații din institut primeau până acum sporuri de 100% pentru că lucrează în condiții deosebit de periculoase.

Săptămâna trecută a fost adoptat în ședința de guvern Regulamentul sporurilor, care prevede că acestea ar trebui să fie cuprinse pentru acești angajați între 55 și 85% din salariu, a precizat Emanuela Schweninger.

Acest lucru va fi imposibil, subliniază angajații, pentru că Ministerul Sănătății a trimis un document către institut în care l-a informat pe manager că sporurile globale pe spital nu trebuie să depășească 54% din valoarea salariilor.

Acest lucru înseamnă o scădere semnificativă a sporurilor. Astfel, potrivit simulărilor, o asistentă care primea luna trecută un salariu cumulat cu sporuri de 3.900 de lei va primi de luna aceasta 2.900 de lei.

O asistentă principală cu studii superioare va primi 4.700 de lei. Luna trecută avea 6.100 de lei.

Unii angajați amenință că-și vor da demisia și vor pleca să lucreze în alte spitale sau în străinătate.

Ministrul Sănătății a admis că simulările au indicat posibilitatea scăderii salariilor de pe anumite specialități chiar și cu o mie de lei. Sorina Pintea a dat vina pe sindicaliști că nu au acceptat Anexa 10. Potrivit ministrului, aceasta ar fi echilibrat lucrurile în cadrul spitalelor de monospecialitate, așa cum este și Institutul „Marius Nasta”.

„Din păcate, propunerile făcute de către Ministerul Sănătății n-au fost acceptate. Aceste propuneri echilibrau într-un fel lucrurile între categoriile de angajați din cadrul mai ales spitalelor de monospecialitate – pneumoftiziologie și psihiatrie. Am înțeles că sunt probleme, am înțeles că sunt  nemulțumiri, dar, până la urmă, conducerea spitalului trebuie să-și asume acest lucru și să negocieze împreună cu sindicatele procentele de spor pe care le vor acorda”, a declarat ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite