Protest SANITAS: Mii de sindicaliști din sănătate și-au prezentat revendicările, într-un miting în fața Guvernului

Şase mii de angajați din sistemul sanitar și din asistența socială au protestat în Capitală. Oamenii sunt nemulţumiţi de legea salarizării. Vor ca sporurile și gărzile să fie plătite în funcție de salariul actual, și nu raportat la cel din 2018. Sindicaliștii SANITAS spun că infirmierii, brancardierii, personalul TESA și personalul auxiliar sunt angajații cu cele mai mici salarii din sistem. Protestul nu a fost lipsit de incidente. Din cauza unei fumigene aprinse, mai mulți protestatari au avut de dat explicații jandarmilor.

15 Iunie 2022, 10:51 (actualizat 15 Iunie 2022, 21:01) Știrile TVR |

Şase mii de oameni din toate colţurile ţării şi-au strigat nemulţumirile vreme de două ore. Cea mai mare problemă a lor rămâne neaplicarea legii salarizării.

Infirmierii, brancardierii, personalul TESA, personalul auxiliar sau personalul tehnic au rămas cu cele mai mici salarii din sistem, susțin sindicaliștii.

Oamenii sunt nemulțumiți și că sporurile se aplică la salariile din 2018.

Manifestaţia nu a fost lipsită de incidente. Mai mulţi membri de sindicat au avut de dat explicaţii jandarmilor după ce au aprins fumigene.

UPDATE 2 - Sindicaliștii au ajuns în Piața Victoriei. ”Nu cerem nimic în plus, ci doar să se aplice legea!” strigă manifestanții ajunși în fața clădirii Guvernului

Sindicaliştii suflă în vuvuzele şi agită pancarte pe care scrie "Eroi în pandemie, sclavi în civilie", "Fie pace sau război, greul îl ducem tot noi", "Pensii speciale voi vă daţi, Legea 153 nu o respectaţi", "Stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată"

Au ajuns circa 5000-6000 de sindicaliști, după cum a transmis reporterul TVR.

UPDATE 1 - Sindicaliştii Sanitas au plecat, în jurul orei 11:15, în coloană spre Piaţa Victoriei, unde urmează să protesteze până la ora 13:00.

Conform unui comunicat al Sanitas, revendicările sindicaliştilor sunt: aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.; asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate; eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială; rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

Mitingul a început la ora 10:00, în Piaţa George Enescu, el continuând, începând cu ora 11:00 în Piaţa Victoriei, unde vor protesta în faţa Guvernului, până la ora 13:00.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI