Protest al angajaților TMK Artrom la sediul Guvernului. Ciolacu: Uzina are probleme din cauza aplicării eronate a sancțiunilor față de Rusia

7 aprilie 2022, 11:43

O altă revendicare a sindicaliştilor vizează micşorarea preţului la energie.

Reprezentaţii sindicali susţin că, în urma demersurilor susţinute ale sindicatelor din ultima perioadă, s-a reuşit deblocarea conturilor pentru anumite plăţi precum salariile, însă activitatea companiei este în continuare în blocaj.

„Vă aducem la cunoştinţă că alte firme care fac parte din TMK Steel Holding, cu puncte de activitate în Germania şi Cehia, nu au fost afectate de sancţiunile impuse prin Regulamentul Comisiei Europene nr.269/2014. Având în vedere această situaţie, constatăm că Ministerul Afacerilor Externe nu şi-a asumat un rol activ, în ceea ce priveşte reprezentarea intereselor naţionale în faţa organismelor europene, privind aplicarea în mod unitar al Aquis-ului Uniunii Europene. Ridicăm această problemă deoarece în perioada 10-24.03.2022 nu au existat documente emise de către instituţiile abilitate ale statului român care să blocheze activitatea financiară a TMK-ARTROM S.A. Băncile la care unitatea îşi are deschise conturile au luat măsuri de blocare, peste prerogativele legale pe care le aveau, fără ca legalitatea măsurii să fie verificată de organele abilitate”, se arată în scrisoarea trimisă de sindicalişti către Guvern.

Astfel, societatea are contracte cu peste 600 de beneficiari din UE, SUA şi Canada, fiind una dintre firmele competitive pe piaţă şi care contribuie la bugetul de stat, societatea nu a vândut marfă produsă în România către firmele înrudite, nu a plătit dividende în Rusia, ba chiar a investit în jur de 250 de milioane de euro în cele două fabrici din România, două treimi din finanţare venind din Rusia.

Bogdan Hossu, președinte CNS Cartel ALFA: 2.600 de oameni sunt afectați în mod direct de situație, indirect sunt afectați 12.000 pentru că de companiile TMK Artrom de la Reșița și Slatina sunt dependente alte companii furnizoare sau beneficiare care nu vor funcționa.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că susţine sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse, dar nu va fi de acord cu măsuri care afectează angajaţii români, adăugând că uzina din Reşiţa a TMK Artrom se confruntă cu probleme severe generate de „modul eronat” în care anumite autorităţi ale statului interpretează aplicarea sancţiunilor împotriva oligarhilor ruşi.

PSD susţine sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse, dar nu vom fi vreodată de acord cu măsuri care afectează angajaţii români, locurile de muncă şi, în general, economia naţională. După situaţia de la fabrica din Slatina, a venit rândul uzinei din Reşiţa a TMK Artrom să se confrunte cu probleme severe generate de modul eronat în care anumite autorităţi ale statului interpretează aplicarea sancţiunilor împotriva oligarhilor ruşi. Solicit din nou Consiliului inter-instituţional responsabil cu aplicarea acestor măsuri să înţeleagă că activitatea companiilor de care depinde viaţa a mii de familii de români trebuie să continue, oamenii să-şi primească salariile, iar familiile acestor angajaţi să nu sufere„, a scris Ciolacu pe o rețea de socializare.

El a adăugat că scopul sancţiunilor este ca banii produşi în România să nu ajungă în Federaţia Rusă, nu să lase fără loc de muncă mii de români.

Este inadmisibil să permiţi companiilor plăţi pentru contractele vechi, dar să nu-şi poată vinde marfa produsă în ultima lună! Sper că Guvernul va găsi din nou răbdarea şi determinarea să se inspire din soluţiile europene astfel încât aplicarea sancţiunilor să aibă cât mai puţine consecinţe negative asupra salariaţilor şi economiei naţionale. Aceasta este singurul mod logic în care România trebuie să reacţioneze„, a menţionat acesta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Castelul de apă din centrul Slatinei a fost demolat. Imagini spectaculoase