Protest la Moscova după ce autoritățile au amenințat că vor închide serviciul de mesagerie Telegram. FSB vrea acces la conversații

30 aprilie 2018, 20:03

Au trecut două săptămâni de când autoritățile ruse încearcă să blocheze  Telegram. Motivul?  Serviciile de informații din Rusia vor să aibă acces la conversațiile utilizatorilor, suspectând că aplicația este folosită și de grupările teroriste.

Compania care administrează Telegram susține că cererea FSB este neconstituțională, nefondată și nu poate fi îndeplinită nici măcar din punct de vedere tehnic.

Cei care au venit să protesteze nu sunt neapărat utilizatori ai aplicației Telegram. Participanții la miting  militează pentru accesul liber la informație, vor să nu le fie violată  corespondența și sunt împotriva oricărui act de cenzură.

La mitingul din centrul Moscovei au venit foarte mulți tineri. Pentru ei, internetul și rețelele de socializare sunt principalele mijloace de comunicare.

Unii recunosc că apelează la servere amplasate în alte țări pentru a accesa internetul în Rusia.

Igor, protestatar: „Sunt nevoit să vizualizez YouTube doar folosind adrese IP din România. Îmi doresc să folosesc adrese din Rusia. Este o prostie, o inepţie să intru pe internet de pe teritoriul altei ţări ca să pot afla o informaţie”.

La miting a venit și liderul opoziției ruse, Alexei Navalnyi.

„Singurul domeniu din Rusia care s-a dezvoltat în ultimii ani de sine stătător, fără ajutorul statului, fără subvenţii, fără regim preferenţial este internetul, corect? Şi oamenii ăştia au tupeul să spună: în internet nu vă purtaţi cum trebuie, de aceea o să vă limităm accesul. Eu personal nu voi tolera acest lucru. Eu nu voi permite aşa ceva. Voi vreţi aşa ceva?” – Alexei Navalnyi, lider al opoziției.

Mitingul a fost autorizat și s-a desfășurat fără incidente.

Potrivit organizatorilor, la acțiunea de protest împotriva cenzurii și îngrădirii libertății de exprimare au participat în jur de 11.500 de persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite