Protest la Ministerul Sănătății. Sindicaliștii amenință cu greva generală dacă nu li se rezolvă solicitările: deblocarea posturilor și salarii mai mari

23 mai 2023, 11:47

Sindicaliștii din Sănătate acuză Guvernul că nu îşi respectă angajamentele asumate. Au venit la Ministerul Sănătății, unde și-au prezentat din nou nemulțumirile.

LEONARD BĂRĂSCU, președintele Sanitas: Blocarea personalului și a posturilor din Sănătate este gravă. Cei 10% ne-a trimis iarăși la dl. ministru Câciu, care poate mâine nu mai este. Neavând răspuns de la guvern și apreciind negativ varianta domnului premier, astăzi, din ultima zi, să le spună celor din învățământ, colegii noștri, că sunt ăia de la Sănătate și polițiștii în stradă, dacă vă dau vouă, le dau și lor. Ăsta nu este un răspuns!

Sindicaliștii din Sănătate cer deblocarea angajărilor, plata drepturilor salariale conform grilelor în vigoare, calcularea sporurilor și a orelor de gardă în funcție de salariul aflat în plată.

O soluție pentru deblocarea conflictului trebuie găsită de guvern, a transmis ministrul Alexandru Rafila, săptămâna trecută. Iar mâine, sindicatele vor avea o primă discuție cu premierul Nicolae Ciucă și cu liderul PSD Marcel Ciolacu.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Am ascultat revendicările lor, unele cred că sunt rezolvabile, altele, care persistă de mai mulţi ani, trebuie discutate cu Guvernul şi luată o decizie. În mod evident trebuie să fim cu toţii realişti şi să ţinem cont şi de dificultăţile economice prin care trecem.

Pe 8 iunie este programată o grevă de avertisment, iar pe 15 iunie ar urma să fie declanșată greva generală. Și Federația Solidaritatea Sanitară a început să strângă semnături pentru greva generală pe care vrea să o declanșeze din 1 iulie. Atunci medicii ar urma să-și dea demisia din contractele de gărzi. Între timp, au stabilit un miting pe data de 8 iunie, urmat de pichetări și grevă de avertisment.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Sindicaliștii spun că guvernul nu îşi respectă angajamentele asumate și cer deblocarea angajărilor, plata drepturilor salariale conform grilelor în vigoare, calcularea sporurilor și a orelor de gardă în funcție de salariul aflat în plată.

Pe 8 iunie este programată o grevă de avertisment, iar pe 15 iunie ar urma să fie declanșată greva generală.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis declanşarea unor ample mişcări de protest, în contextul în care asigurările Guvernului de a nu bloca ocuparea posturilor în sectoarele Sănătate şi Asistenţă Socială nu s-au concretizat, iar revendicările din februarie nu au fost soluţionate.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas, constatând că asigurările verbale ale reprezentanţilor Guvernului de a nu bloca ocuparea posturilor în sectoarele Sănătate şi Asistenţă Socială nu s-au concretizat, ci, din contră, a apărut un alt draft al unei Ordonanţe de Urgenţă care va cuprinde aceasta prevedere, coroborat cu faptul ca revendicările noastre din februarie – creşterea salariilor cu minim rata inflaţiei, asigurarea finanţării pentru vouchere de vacanţă etc – nu s-au concretizat, pentru faptul că nici actuala Legea a Salarizării nu este implementată, dar nici noua lege – asumată prin PNRR şi deja negociată cu sindicatele – nu are o finalitate, pentru că o parte dintre sporuri încă sunt plătite la salariul din decembrie 2018, pentru că indemnizaţia de hrană a rămas blocată la sub 10 lei/zi, în timp ce tichetele de masă pentru sectorul privat au ajuns la 30 de lei şi se estimează creşterea valorii la 40 de lei, a hotărât declanşarea unor mişcări de protest ample”, a subliniat Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, într-un comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite